$left
$middle

Övrigt

Här finner du tips på andra böcker som förbjudits och information om varför.

Bokomslag

In the night kitchen (1970)

Av Maurice Sendak

In the night kitchen skildrar en liten pojkes drömvärld i ett surrealistiskt bageri där han hjälper till att skapa en tårta som ska vara redo att serveras på morgonen. In the night kitchen beskrivs av författaren som en del av en trilogi som bygger på barn psykologiska utveckling där In the night kitchen är för småbarn, I vildingarnas land är för förskoleåldern och Outside over there är för mellanåldern.

Därför förbjöds boken

När Maurice Sendaks bilderbok In the night kitchen kom ut 1970 blev den snabbt kontroversiell i USA och förblir det på sina håll, än idag. Anledningen till kontroversen är att bokens huvudperson, en liten pojke vid namn Mickey, är naken i en del av illustrationerna. Detta ledde till att många bibliotekarier och andra vuxna förfasades över bokens innehåll. På en del bibliotek plockades boken bort, eller till och med brändes, på andra bibliotek valde man att måla över de nakna delarna i illustrationerna. Man gav pojken en blöja helt enkelt.

Illustration av fiskar.

Swimmy (1963)

Av Leo Lionni

Swimmy är en barnbok skriven av italiensk-amerikanske författaren Leo Lionni. Swimmy kom ut för första gången 1963. Boken handlar om en liten fisk som sticker ut från de andra fiskarna, eftersom hans färg är annorlunda gentemot fiskarna i hans skola. Swimmy är en nyfiken och äventyrlig fisk som utforskar havet efter att han har blivit ivägskickad från sitt hem. När han hittar en ny skola som inte vågar lämna stenen där de håller i till i rädsla för rovdjur så räddar Swimmy skolan genom att vara ledaren som de behövde.

Därför förbjöds boken

Denna historia om den lilla fisken Swimmy tyckte Venedigs borgmästare 2015 borde förbjudas från stadens förskolor. Boken påstods utgöra ett hot mot traditionella familjevärderingar. Innehållet i boken påstods vara av sådant slag att det är något familjerna borde prata om och lära ut till sina barn, skolan skulle låta bli att beblanda sig med dessa frågor.

Du hittar boken i Dawit Isaak-bibliotekets barn och unga-sektion.