Regimkritik

Bokomslag Bröderna Lejonhjärta

Författare
Astrid Lindgren

Titel
Bröderna Lejonhjärta

Varför?
Upprorisk

Bröderna Lejonhjärta är en roman av Astrid Lindgren som ligger många världen över varmt om hjärtat. I likhet med många av Lindgrens andra verk kretsar handlingen kring teman så som död, sjukdom och självmord men även teman såsom tyranni, förräderi, förtryck och uppror. Detta föranledde den forna staten Tjeckoslovakien att förbjuda boken då man var rädd att boken skulle inspirera befolkningen till att göra uppror mot staten. Boken var förbjuden i Tjeckoslovakien nästan hela 1980-talet.

 

Bokomslag Jag ritar en dörr på väggen med fingret

Författare
Gui Minhai

Titel
Jag ritar en dörr på väggen med fingret

Gui Minhai är en svensk-kinesisk förläggare och författare. Gui Minhai driver förlaget Causeway Books I Hongkong. Förlaget ger ut böcker om politiska intriger i fastlandskina samt böcker med läckt information inifrån det kinesiska kommunistpartiet. Det var detta arbete som ledde till att Gui Minhai 2015 när han befann sig på semester i Thailand arresterades av den kinesiska staten. Tiden fram till hans arrestering förberedde han utgivning av en bok om Xi Jinpings, Kinas högsta ledare, sexuella affärer.

I februari 2020 dömdes Minhai till tio års fängelse av en kinesisk domstol, brottet han ska ha gjort sig skyldig till är att tillhandahållit information till utlandet.

Hos oss hittar du boken Jag ritar en dörr på väggen med fingret som är skriven av Gui Minhai. Boken är en diktsamling, dikterna är skrivna av Minhai under tiden han har suttit fängslad. Boken hittar du i vår sektion med fängslade författare.