$left
$middle

Författarsamtal med Laurie Halse Anderson

arkivhandling på temat arkitektur

Laurie Halse Anderson. Fotograf: Susanne Kronholm

  • 2 oktober kl 18.30
  • Dawit Isaak-biblioteket

Laurie Halse Anderson, författare, i samtal med journalisten och Sydsvenskans kulturchef, Ida Ölmedal om författarskap, censur och litteraturens villkor i USA. Inför Banned Books Week Sverige.

Laurie Halse Anderson anses allmänt vara bland de främsta ungdomsboksförfattarna i USA. Hon debuterade 1996 och nådde sitt litterära genombrott 1999 med romanen ”Speak”, som översatts till flera språk och även filmatiserats. Genom sina ungdomsromaner ger hon en ärlig och ibland rå skildring av unga människors liv. Teman som längtan efter kärlek och en känsla av tillhörighet återkommer frekvent i Laurie Halse Andersons verk.

I hemlandet USA är hennes böcker inte bara älskade. Framför allt genombrottsromanen ”Speak”, har ofta hamnat högt upp på American Library Associations listor över landets mest förbjudna/ifrågasatta böcker. Skolorna och biblioteken som har plockat bort hennes titlar från hyllorna är tyvärr många.

Laurie Halse Anderson är bosatt i Philadelphia, USA. Vid sidan av sitt skrivande har hon ett starkt engagemang i frågor som rör sexuellt våld, mångfald och censur av böcker.

I anslutning till den nationella kampanjen Banned Books Week Sverige kommer Laurie Halse Anderson till Dawit Isaak-biblioteket för att prata om sitt författarskap, censur och litteraturens villkor i USA. Samtalsledare är journalisten och Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal.

Arrangemanget är ett samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award.

Tid och plats

2 oktober kl 18.30. Malmö stadsarkiv, ingång Friisgatan 19C

Samtalet sker på engelska.

Antal platser och anmälan

90 platser

Ingen anmälan, först till kvarn tillämpas. Kom i god tid för att säkra din plats.

Om Banned Books Week Sverige

Banned Books Week arrangeras för första gången i Sverige och äger rum den 9–15 oktober 2023. Ett samarbete mellan Dawit Isaak-biblioteket och Svenska PEN.

Kontakta oss

sv