$left
$middle

Förintelsens minnesdag

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag med samtal, musik och poesi.

Program

13.45: Musik med Tobias Allvin.

Tobias Allvin från klezmerbandet Tummel bjuder på en blandning av låtar med den östeuropeiska jiddishkulturen som gemensam nämnare.

14.00: Inledning med moderator Sara Glaser, skådespelare och statsvetare. Invigningstal av kulturnämndens ordförande Janne Grönholm (MP).

14.20: Tal av författaren Göran Rosenberg.

14.55: Paus.

15.15: Samtal med Barbro Posner utifrån hennes nyutgivna bok om föreningen Förintelsens Ögonvittnen i Malmö.

Barbro Posner är medlem i Berättargruppen Förintelsens efterlevande och dotter till Lea Gleitman, en av grundarna till Förintelsens Ögonvittnen i Malmö. Barbros bok lyfter fram de 20 ögonvittnenas mångåriga arbete i skolorna. Hon berör även ögonvittnenas roll i ett internationellt sammanhang samt belyser minnets betydelse inom judendomen.

15.50: Musik med Tobias Allvin. Repertoar: Rozhinkes mit mandeln, Gasn nign.

16.00: Samtal med Hanna Rajs och Anna Hofman.

Hanna Rajs är poet och författare, och dotterdotter till förintelseöverlevarna Dina och Jovan Rajs. Ett viktigt tema i hennes poesi är det judiska familjearvet sammanlänkat med antisemitismen, såväl den historiska som den nutida.

Anna Hofman är doktorand vid Universität Hamburg. Ämnet för hennes avhandling är identitet och minne i poesi och poesifilm för den tredje generationen av Förintelsens efterlevande.

16.30: Hanna Rajs läser sin poesi.

16.35: Avslutande ord med Sara Glaser.

Om Förintelsens minnesdag

Varje år den 27 januari hedras offren för Förintelsen, samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag 2005, i Sverige har det varit en nationell minnesdag sedan 2001.

Minnesdagen arrangeras av Malmö stad i samarbete med Berättargruppen Förintelsens efterlevande vid Judiska Församlingen Malmö, ABF Malmö, Antirasistiska Filmdagar i Malmö och Malmö mot Diskriminering.

Tillgänglighetsanpassning

  • Synnedsättning
  • Hörselnedsättning
  • Rörelsenedsättning

Mer information om platsen

  • Malmö stadsbibliotek öppnades 1905, till en början i regi av "Malmö biblioteks- och föreläsningsförening". 1927 övertog Malmö stad ansvaret för biblioteket, som hade sina lokaler i Hotell Tunneln.

  • Plats Kung Oscars väg 11

sv