Malmö stad
$left
$middle

Arkivens dag: Arbete och fritid

Öppet hus på Stadsarkivet 10-15. I samarbete med Malmö Släktforskarförening, Malmö Kulturhistoriska Förening och Arbetarrörelsens arkiv i Skåne.

Hela dagen

Malmö Släktforskarförening erbjuder släktforskarhjälp och DNA-tester. Fika till självkostnadspris.


Malmö Kulturhistoriska Förening och Arbetarrörelsens arkiv i Skåne deltar med bok- och informationsbord.


Föredrag

10.30. Christoph Andersson: De avvisade - om judarna som Sverige skickade mot döden

Minst 307 hjälpsökande judar vägrades en fristad i Sverige under åren 1937 till 1942, med följd att alla mördades i Förintelsen. Exempelvis paret Parnass från Hamburg, paret Schöngut och köpmannen Hans Szybilski från Berlin samt Walter Gerson från Danzig. Mörkertalet är dock enormt på grund av att svenska utrikesdepartementet slarvat med registreringen i sina särskilda Vägradelistor - och att gränspolisen i Malmö inte heller alltid var så noggrann. 

Christoph Andersson är journalist och författare och undervisar i journalistik vid Södertörns högskola i Stockholm. 2021 utkom hans bok Svenska SS-fruar. Den handlar om svenska kvinnor som gift in sig i Himmlers SS, med uppgift att i stor skala föda ariska barn åt Nazityskland. I januari 2024 utkom hans senaste bok ”De avvisade - om judarna som Sverige skickade mot döden”.  


12.00. Cecilia Jonsson: Polissystrarna – de första kvinnorna i poliskåren

Som de första kvinnorna i den svenska poliskåren anställdes Agda Halldin, Maria Andersson och Erica Ström på prov i Stockholm år 1908. Tjänstetiteln var 'polissystrar' och uppdraget var att bistå i polisarbete med kvinnor och barn. Polissystrarnas insatser uppskattades och verksamheten spreds över landet. 

Cecilia Jonsson är lektor på institutionen för kriminologi och polisärt arbete. Hennes forskning är bland annat inriktad mot polisorganisationen i historisk och samtida kontext.  


13:00. Linus Sollin: Malmö AIF

Under 1920 och 30-talet fanns i Sverige Arbetarnas idrottsförbund; en organisation med band till den internationella kommunistiska rörelsen som såg idrotten som ett medel att förändra samhället.

Linus Sollin från Malmö stadsarkiv berättar i detta föredrag om Malmö AIF, en förening ansluten till detta förbund som under några år under det polariserade 1930-talet bedrev idrott och politik i vår stad.


14.00. Suzanne Sandberg: Polisarkiven på stadsarkivet

I händelsernas centrum – polisarkiven och Malmöhistoria 

När något utöver det vanliga sker är polisen där. Och i det ovanliga lyser det vanliga igenom. Polisarkiven är några av stadsarkivets allra mest spännande arkiv.

 

Stadsarkivarie Suzanne Sandberg har förtecknat polisarkiv sedan 1998, för tre olika städer, inte minst Malmö. Hon lyfter fram arkivets betydelse för både historisk forskning och ger tips för den som vill börja söka själv i polisarkiven. Nedslag och exempel utlovas. 

 

Visning i arkivmagasinen.

Vi visar en del av polisarkiven och utvalda handlingar om och av Malmöpolisen genom tiderna.


Start: 10.45 samt 13.15. Begränsat antal platser, platsbiljett kan hämtas i expeditionen från 10.00.



Mer information om Stadsarkivet

  • På stadsarkivets bibliotek finns barnbiblioteket Tidsmaskinen, Dawit Isaak-biblioteket för hotad litteratur, och andra böcker som seriealbum, historieböcker, och populära bästsäljare.

  • Plats Bergsgatan 20

sv