$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Lönnkrogen i St. Petriskolan

Reklamblad för lönnkrogen

Reklamblad för lönnkrogen

1987 rapporterades Malmös morgontidningar om att man funnit en lönnkrog på S:t Petriskolan.

Den 30 mars 1987 kunde Malmös morgontidningar rapportera om en häpnadsväckande upptäckt. På den ärevördiga St. Petriskolan — en gång i tiden St. Petri allmänna läroverk för Gossar — hade man funnit en lönnkrog. "Här fanns en bardisk, en scen för kabaréer och ett kylskåp med sprit och öl. Lönnkrogen avslöjades när skolans vaktmästare hade ett ärende upp på vinden."

Man fann också en fläkt, stulen från ett byggföretag i närheten. Stölden gjorde att skolledningen vände sig till polisen som skickade ut en civilpatrull. "De blev smått imponerade av vad de såg", säger kriminalkommissarie Sven-Erik Lindgren på Malmöpolisens stöldrotel.  Tillgreppet polisanmäldes, men när polisen återkom dagen därpå fanns inte ett spår av krogen kvar. Ryktet hade hunnit före och de skyldiga hade städat vinden och lämnat tillbaka fläkten.

Historien fick således ett lyckligt slut. Polisutredningen lades ner. Kriminalkommissarien igen: "Vi tycker att de här eleverna — för det är väl trots allt elever — visat initiativförmåga. Både när de fann utrymmet och när de brydde sig om att försöka ställa till rätta när de förstod att de var upptäckta. Det vore synd om de skulle behöva hamna i ett polisregister för en sån här sak."