$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Malmö Vagnsmuseum (1965 - 2004)

Vagnsmuseet var ett transporthistoriskt museum med vagnar, bilar, cyklar och motorcyklar som öppnade sina portar för allmänheten den 6 november 1965.

Resor och transporter

Husarernas gamla ridhus från början av 1800-talet omvandlades till saluhall under 1900-talet och blev Vagnsmuseum 1965. Här kunde besökare en gång se en stor samling vagnar, slädar och andra fortskaffningsmedel som visade hur resor och transporter gick till i Skåne innan det fanns tåg och bilar.

Museet visade allt från böndernas gödselvagnar till grevarnas paradvagnar för två, fyra eller kanske ännu fler hästar. Här fanns också bryggarens ölvagn med påhängda träkaggar för släckning av törst, brandförsvarets hästdragna ångspruta och de sjukas "epidemivagn" för allvarligare lägen i livet samt en vacker likvagn (katafalk) för gamla tiders begravningsföljen, den senare omsorgsfullt omsedd av det i Malmös anrika, traditionsbevarande "Likbärarlaget Enigheten av 1729".

Vagnssamlingen - en kulturskatt

Mannen bakom museets vagnsamling var civilingenjören Axel Cronquist (1873-1968) som under 1920- 1940-talen reste runt och studerade såväl väghållning som de fordon som behövde bättre vägar. Han besökte gods och herrgårdar och blev allt mer intresserad av den kultur som ligger i vagnmakeri och "vehikulogi", som kunskapen om fordon kallas. Cronquist räddade ett stort antal åkdon av olika slag, både från skrothandlares upplagstomter och från dammiga logar och lider, samtidigt som han under 25 år av resor för Nordiska museets räkning inventerade det skånska vagnbeståndet

Interiörer från Vagnmuseet 2004. Foto: Johanna Rylander / Malmö Museer.

Vagnsmuseet lägger ner

I början var museiverksamheten livlig, men vid 1990-talet förde Vagnsmuseet en tynande tillvaro och museets öppettider hade begränsats kraftigt. År 2004 lades verksamheten ner efter ett beslut av kulturnämnden på förslag av Malmö museums ledning.