$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Restaurangliv

Norra Vallgatan med Savoy

Norra Vallgatan med Savoy

Malmös restaurangliv har genom åren visat upp en rad olika ansikten och likt staden själv förändrats i takt med det övriga samhället.

"Kulan träffade strax bakom vänstra örat och talaren föll framstupa över bordet med vänstra kinden i det krenelerade potatismoset kring en utsökt fiskstuvning à la Frans Suell". I Sjöwall & Wahlöös polisroman Polis, Polis potatismos (på engelska det något mer pregnanta Murder at the Savoy) är Malmös mest kända restaurang skådeplats för ett brutalt mord. 37 år tidigare hade samma lokal en ledande roll i Fritiof Nilsson Piratens bok Bock i örtagård. I romanen är silvervagnen utbytt mot den sexkantiga brännvinskantinen och namnet Savoy mot Hotell Horn.

Malmös restaurangliv har genom åren visat upp en rad olika ansikten och likt staden själv förändrats i takt med det övriga samhället. Från sent 1910-tal och många år framåt satte Brattsystem och rusdrycksförsäljnings-förordning standard för utelivet i Sverige. Efter stockholmsk och göteborgsk modell startade systembolaget i Malmö ett restaurangbolag. 1922 köpte man upp och drev ett flertal restauranger. Krogarna var klassindelade och i bolaget hittar vi restaurangnamn som Fenix, Druvan, Freden och Kungsparken.

sv