$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Spårvagnar

Spårvagnsändstation i Malmö. Foto: Åke Hedström / Malmö Museer

Malmö var en gång spårvägsstad med som mest 8 linjer. Än idag finns några av spåren kvar och trafikeras av Musiespårvagnen.

Malmö var en gång spårvägsstad med som mest 8 linjer, inkluderande ringlinjen nr 3. Redan 1887 började driften, men då med hästdragna spårvagnar. Elektriska spårvagnar kom 1906. Glansperioden var 1920- till 50-talet. Efter höger-omläggningen 1967 återstod endast linje 4 till Limhamn. Den lades ned 1973.
 
Malmö stads spårvägar Museiförening driver museilinjen i Malmö. Med denna kan man idag åka spårvagn på gammal-dags sätt. Museilinjen går sommar-söndagar från Malmöhus slott förbi Tekniska Museet, genom Slottsparken till Stadsbiblioteket.