$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Berg, Rudolf Fredrik

  • 1846-1907

Svensk ingenjör, industriman, arbetsgivarideolog, kommunalpolitiker, frikyrko- och nykterhetsman.

Rudolf Fredrik Berg föddes den 3 maj 1846 i Stockholm. Han utbildade sig till kemiingenjör. I december 1872 fick han syn på en annons i tidningen där man sökte efter en disponent till en nygrundad firma i Lomma: Skånska Cement. Han sökte och fick jobbet. Bland det första Berg gjorde var att flytta firmans verksamhet från Lomma till Limhamn. Hans engagemang sträckte sig långt utöver cementfabriken. Han var en tidig förespråkare för egnahemsrörelsen och ville att arbetarna skulle bo i egna bostäder. Han månade om arbetarna på många sätt bland annat gick han i borgen för deras skulder.  

Berg tyckte om att bilda bolag. Han grundade upp till 40 stycken aktiebolag, till exempel AB Stranden som drev kallbadhuset på Limhamn och även Järnvägen Malmö-Limhamn som han var med om att grunda som ett aktiebolag. Han hade även ett finger med i spelet i så skilda saker  som Limhamns bibliotek och hamnen. Han donerade också pengar för upprättandet av ett stadsbibliotek i Malmö, vilket förverkligades 1905. På nuvarande stadsbibliotekets personalavdelning står alltjämt en byst av honom.