$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Ekberg, Anita

Bilder från filmen "Det ljuva livet" av Federico Fellini (1960).

Världsberömd filmstjärna från Malmö som blev en ikon genom Fellinis film Det ljuva livet, där hon tar ett dopp i Fontana di Trevi.

  • 1931-2015

Men Anita Ekberg var förstås så mycket mer än den mediala bilden av henne. Hon växte upp i en arbetarfamilj som ett av 8 syskon. Orädd och nyfiken på vad livet hade att erbjuda och utan att kunna engelska gav hon sig iväg ut i världen.

Lördagen den 19 april lämnar hon Sverige. Om det inte går bra ska hon komma tillbaka om en månad. Men den idén finns inte ens i unga Anitas huvud. Där ekar bara ett ”jag ska minsann visa dom!

ur Den sista divan, boken om Anita Ekberg av Lars Hector

Det började med att hon som 17-åring blir vald till Miss Hipp. Året är 1949 och vid denna tid börjar hon arbeta tillsammans med den berömde modefotografen Georg Oddner. 1951 blir Anita utsedd till Fröken Sverige. Hon reser till USA för att arbeta som fotomodell. Miss universumtävlingen pågår och Anita är på plats, men det ska dröja till 1955 innan Sverige är med i tävlingen. Anita stjäl dock all uppmärksamhet, vilket leder till att hon 1953 gör filmdebut i Hollywood.

Anita Ekberg kom att medverka i hela 66 filmer, varav 4 med Federico Fellini. Någon svensk film medverkade hon aldrig i. Bo Widerberg ville ha med henne i en film som skulle ha hetat Kärlek 64. Men när Anita kom till Skåne visade det sig att det inte fanns något manus. Hon blev besviken och reste tillbaka till Italien.

sv