Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Hansson, Per Albin

Valaffisch.

Per Albin Hansson grundade folkhemmet och blev Per Albin med hela svenska folket. Han föddes 1885 i ett hus på Kulladal och tillbringade sin uppväxt i Malmö. Per Albin Hansson var Sveriges stadsminister 1932 - 1946.

  • 1885-1945

Flera kända namn från arbetarrörelsens historia kan förknippas med Malmö. Ett av dessa är Per Albin Hansson, socialdemokrat, ibland kallad landsfader en av folkhemmets grundare.

Barndomshemmet på Kulladal

Per Albin Hansson föddes den 28 oktober 1885 som son till muraren Karl Hansson och pigan Kjersti Persdotter. Familjens inflyttning till barndomshemmet på Kulladal skedde ungefär samtidigt. Här fanns även syskonen Sigfrid, Nils Edvin och Johan. Två små rum och ett litet köksutrymme var hela bostaden. Hyran var 5 kronor i månaden. Barndomshemmet är i dag ett museum och numera heter den gata som går förbi huset söderut från köpcentret Mobila, Per Albin Hanssons väg.

I husets museidel finns en arbetarbostad som visar hur det såg ut vid sekelskiftet. Här finns också ett rum med Per Albin Hanssons personliga tillhörigheter.