$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Hartman, Pieter

Erik av Pommern

Erik av Pommern

Pieter/Peiter Hartman var tysk men bör ha kommit till Malmö något före 1607, då han fick Malmö stads uppdrag att måla de elva kungaporträtt från Valdemar Atterdag till och med Christian 4. som idag hänger i Rådhusets Landstingssal.

  • 1500/1600-tal

De är samtliga kroppsstora halvfigursbilder, målade på trä.  Enligt uppgift i dansk litteratur tog Christian 4. initiativ till porträtten, som skulle pryda den nyuppförda rådstugan. Hartmans förlagor var Kronborgtapeterna eller rättare sagt de originalmålningar, så kallade kartoner, som funnits. Han var inte obekant med dem, eftersom han 1596 hade arbetat med reparationsarbeten på förlagorna.  Hartman målade även högaltaret i S:t Petri kyrka 1609-1611 och också den morian i trä, som skapats av konstnären Statius Otte 1611 och som prydde torgbrunnen på Stortorget i Malmö, den så kallade vattenkonsten (1587-1867).  

sv