$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Larsson, Gösta

Foto av Gösta Larsson.

Vem var Gösta Larsson? Ett återkommande sidospår i Fredrik Ekelunds M/S Tiden handlar om den nästan bortglömde proletärförfattaren Gösta Larsson, född i Malmö 1898 och uppvuxen i Södra Förstadens fattigkvarter.

  • 1898-1956

Larsson växte upp i kvarteren kring Möllevångstorget. Han fick tidigt börja arbeta. Efter en tid till sjöss lyckades han utbilda sig till ingenjör. 1921 emigrerade han till Amerika, där han försörjde sig med olika ströjobb. Han hade tidigt närt författardrömmar.

1934 fick han sin första roman utgiven, “Our daily bread” (sv. övers “Livets nödtorft”). Den utspelar sig i ett autentiskt Malmö och skildrar en fattig familjs kamp för tillvaron vid tiden för 1909 års storstrejk. Allt hämtat ur hans egna minnen och erfarenheter. Den gavs ut i ny översättning 2019 med titeln “Vårt dagliga bröd”. 1938 kom uppföljaren, “Fatherland farewell”, (svensk översättning: “Mitt land farväl”).

sv