Under februari-maj 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Larsson, Gösta

Foto av Gösta Larsson.

Vem var Gösta Larsson? Ett åter-kommande sidospår i Fredrik Ekelunds M/S Tiden handlar om den nästan bortglömde proletärförfattaren Gösta Larsson, född i Malmö 1898 och uppvuxen i Östra förstadens fattigkvarter.

  • 1898-1956

Larsson hade som ung lämnat Malmö och emigrerat till New York. Där kom han att uppmärksammas för en rad romaner på det nya hemlandets språk.

Our Daily Bread (1934), översatt till svenska under titeln Livets nödtorft, utspelas i ett autentiskt Malmö vid tiden för 1909 års storstrejk och skildrar arbetarnas misär på Hagagatan vid Möllevångstorget. Fyra år senare följde berättelsens andra del, Fatherland, Farewell, på svenska Mitt land, farväl! (1938).