$left
$middle

Under 2022-2023 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Lundgren, Max

Max Lundgren

Malmöförfattare som nådde ut till flera generationer svenskar med sina barn- och ungdomsböcker, dramatik, filmmanus, noveller, skrönor och romaner.

  • 1937-2005

Max Lundgren bodde i Malmö en stor del av sitt liv. Han skrev barn- och ungdomsböcker, dramatik, filmmanus, noveller, skrönor och romaner som nådde ut till flera generationer svenskar. Han var ledamot i Barnboks-akademin och en mycket aktiv ordförande i Sveriges Författarförbund under några år på nittiotalet.Max Lundgren gjorde sig känd som en författare som lyfte fram ansvar och solidaritet i sina böcker. Han menade att litteratur och teater fyller en viktig funktion i samhället. 

Den skönlitterära debuten skedde 1962 med Hunden som äntligen visslade, en roman med miljöer från Lund och Malmö. Boken blev en kritikersuccé och belönades med Göteborgs-Tidningens debutantpris.

sv