$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Lyttkens, Alice

Foto på Kvinna i prickig dräkt.

Alice Lyttkens, författarinna.1955. Foto: Georg Oddner / Malmö Museer

  • 1897-1991

Författare född i Malmö. Hennes författarskap kännetecknas av ett stort intresse för kvinnofrågan och samhällets orättvisor. Under många år var Alice Lyttkens böcker de mest utlånade på svenska bibliotek.

Född och uppvuxen i Malmö

Alice Lyttkens föddes 1897 i en våning på Södergatan 17. Som dotter till den välkände och radikale malmöläkaren Johan Cronquist kom hon tidigt i livet i kontakt med de fattigaste malmöbornas lidande och utsatthet. Det väckte hennes klassmedvetenhet. Hon intresserade sig också för kvinnornas situation och deras frigörelse.

Debuterade 1932

1932 debuterade hon med romanen Synkoper som bland annat diskuterade abortfrågan. Alice Lyttkens var en otroligt produktiv författare kanske mest är känd sina historiska romansviter. En av bokserierna utspelar sig i Malmö och handlar om köpmannafamiljen Grugges historia från första världskrigets tid till 1920-talet. (Guld och goda ord, Kärlekens gyckelspel, En strimma violett och Kärlekens nya kläder). I de gamla köpmanshusens mörka förmak och salonger finns en stark Malmöstämning.

Mer om Malmö finns att läsa om i den första delen av hennes memoarserie Leva om sitt liv i vilken hon livfullt berättar om uppväxten i det välbärgade läkarhemmet.

Stort intresse för kvinnofrågor

Alice Lyttkens stora intresse för kvinnofrågor drev henne att skriva det viktiga trebandsverket om den svenska kvinnans historia - Kvinnan finner en följeslagare, Kvinnan börjar vakna, Kvinnan söker sin väg.

Fotografi, vy över stor gata kantad med höga tegelhus.

Författarinnan Alice Lyttkens växte upp på Södra Förstadsgatan 1. Foto: Torbjörn Andersson / Malmö Museer.

sv