$left
$middle

Under 2021-2022 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Palm, August

August Palm

August Palm,äldre vykort.

Svensk socialistisk, och framför allt socialdemokratisk, pionjär och agitator, till yrket skräddare.

  • 1849-1922

Tidigt i november 1881 publicerade tidningarna i Malmö en annons om ett möte. Detta skulle handla om socialismen och hållas på självaste Gustav Adolfs-dagen, den sjätte november. Dagen var nog inte vald av en slump utan menad som en utmaning mot borgerligheten. Platsen var Hotell Stockholms stora sal på Baltzarsgatan och talare var August Palm, en skräddare från Fårabäck i Skåne.

Bakgrund

Vem var denne August Palm, som väckte så stor uppståndelse en novemberdag i Malmö? August Palms far var skollärare i Fårabäck, som låg i Södra Sallerups socken en bit utanför Malmö. Här föddes August i februari 1849. När fadern dog skingrades familjen. Modern och ett par av syskonen hamnade på fattighuset, medan August och en äldre bror flyttade till olika orter i Skåne. August som var tio år gammal sattes i lära hos en skräddare vid namn Nils Persson. När lärotiden var slut efter fyra år flyttade Palm till Malmö. Vid arton års ålder gav han sig ut på gesällvandringar i Danmark och Tyskland. Efter några år slog han sig ner i Haderslev i Schleswig. Här mötte han såväl kärleken, sin blivande hustru Johanna Persdotter, som socialismen.

Oljemålning föreställande två äldre hus och ett träd.
sv