Under 2021 bygger vi om webbsidorna om Malmös historia. Vi ser över texterna och alla artiklar kommer att illustreras med nya och många fler bilder. Det innebär tyvärr att det stundtals kan vara bilder, länkar och karthänvisningar som inte fungerar som de ska. Vi hoppas att ni kan ha överseende med det och att ni kommer att uppskatta våra nya förbättrade sidor om Malmös historia.

Waldhör, Ivo

Ivo Waldhör tillsammans med artikelförfattaren framför Bo 100-huset

Ivo Waldhör framför Bo 100-huset i Malmö.

Arkitekt, lärare och stridbar stadsmiljödebattör med stort engagemang i Malmömiljöer och vackra hus.

  • 1931

Listan över Ivo Waldhörs insatser i Malmö kan göras lång. Han var anställd som arkitekt på Stadsbyggnadskontoret, undervisade på arkitektskolan i Lund och var en stridbar stads-miljödebattör med bland annat engagemang för goda stads- och boendemiljöer och vackra hus.

Ivo Waldhör är mannen bakom flera »uppiggande stadsmiljöinslag« i Malmö som t ex den speciella cykel- och gångtunneln vid stadshuset med de stora kloten, samt eleganta och samtidigt befriande fantasifulla lyktstolpar och parksoffor, allt utformade med elegans och lekfullhet.

Ivo Waldhör bor sedan Bo 100 blev klart i lägenheten med det gröna hörnburspråket. Här kan han sitta och njuta av sin skapelse och betrakta barnen på Monbijouskolans myllrande skolgård.