Davidshall

Davidshallsbron cirka 1915. Foto: Rahm/Fotevikens museum

Vid Södertull ligger Davidshallsbron, idag en gångbro men då bilden togs en allmän stadsinfart från söder, inte minst för spårvagnar. "Davidshall" är ett namn som återkommer i Malmö — Davidshallsgatan, Davidshallstorg — men vars bakgrund vi kanske inte reflekterar över. Vi ska rådfråga en gammal Malmödam om namnet ifråga.
 
Alma Falkman levde på 1800-talet och början av 1900-talet och hon skriver: "Från söder kom man över södra infartsbron. I min barndom kom aldrig på fråga att kalla denna Davidshallsbron. Davidshall var ett simpelt utvärdshus vid hörnet av Södra Förstadsgatan och nuvarande Regementsgatan. Det ägdes av en David Lenander och han var minsann inte finare än sitt värdshus. ... Att detta Davidshall nu förevigas genom benämningen av både en bro, en gata och ett torg förvånar en gammal Malmöbo."
 
Källarmästaren David Lenander öppnade förlustelsestället Davidshall 1862 och det blev snabbt populärt hos den "enklare" befolkningen. Parken sträckte sig söderut utmed Södra Förstadsgatan, från kanalen ner till våra dagars Kärleksgata. Ett antal hus låg kringspridda på området. En dansk på besök blev förvånad när man kallade två simpla trähuspaviljonger för "Afrika" respektive "Asien", något som man på den tiden även hade på Tivoli i Köpenhamn. Han konstaterade surt att Davidshall liknade Tivoli lika mycket som "en grå mus liknar en grå elefant."
 
På 1880-talet bytte värdshuset Davidshall ägare flera gånger och stängdes slutligen 1886.
  
2011-04-18    / Sven Rosborn , arkeolog historiker författare

Litteratur
 
Falkman, Alma, Gamla minnen från 1860/70-talets Malmö. 1932.
Hansson, Cecilia, Davidshall. Ett kulturhistoriskt värdefullt område i Malmö. 1998.
Hårde, Ulla, Skydda Davidshallstorg. Ett klassicistiskt original. 1993.
Liljenberg, Bengt, Här har man roat sig. Nöjen och förlustelseställen i Malmö 1860-1960. 2008.

Artiklar

Andersson, Martin, För 100 år sedan var Davidshall ett industriområde. 2017 (SDS)