Friisgatan

Friisgatan

Har du funderat över varför Friisgatan gör en så elegant böj? Förklaringen är att 1904 — vid tiden när gatan lades ut — hade Malmö en stadsingenjör vid namn Anders Nilsson (1844-1936) som vurmade för den medeltida staden med krökta gator, oregelbundna kvarter och små öppna platser. Anders Nilsson var också militär och är känd under namnet Major Nilsson. Han har lämnat efter sig ett flertal krökta gator i Malmö, till exempel Baltzarsgatan, Brogatan och Värnhemsgatan. Dock är den gata han fick uppkallad efter sig, Major Nilssonsgatan, spikrak.
 
Tanken bakom Friisgatans böj är att kommer man gående från sydost ska den slutna gatubilden plötsligt öppna sig och Johanneskyrkan visa sig i fonden. En vacker tanke! Pröva den och du ska se att den funkar.
 
Friisgatan svänger således bokstavligt talat. Kanske kan man säga att den numera svänger också i bildlig bemärkelse. Från att ha varit en oansenlig tvärgata till Södra Förstadsgatan har den på senare år utvecklats till en "innegata". Priserna på bostadsrätter har på senare år stigit dramatiskt. På Friisgatan trängs kaféer och restauranger, modebutiker, antikhandlare, ett konstgalleri, en frisör, en tatuerare, mäklare, en resebyrå, ett solarium. Det mesta är koncentrerat till den norra sidan, till kvarteret med det välkända namnet Korpen.
 
Men plötsligt drar sig undertecknad till minnes att Logen ju låg på Friisgatan, i en rivningsfastighet nästan ända nere vid Bergsgatan. På den tiden var Mazetti ännu i verksamhet och hela området luktade choklad. ("Logen" uttalade vi på svenska, men den var ursprungligen en ordenslokal, alltså en loge med franskt uttal.) På Logen var jag många gånger i slutet av sextiotalet och lyssnade på jazz och rock. Bäst minns jag Jimi Hendrix i en i dubbel bemärkelse elektrisk konsert. Stod bara några meter ifrån honom, anade inte att jag mer än fyrtio år senare skulle berätta detta för barn och barnbarn.
 
Friisgatan har fått sitt namn efter handlaren Hans Friis, född i Köpenhamn 1819 och död i Malmö 1887. Hans Friis ägde gården Möllevången. Han hade vin- och sprithandel, ångbåts- och speditionskontor, drev kafé och öppnade 1866 kafé och restaurang Tunneln.
 
2010-10-20    /  Bo Gentili

Friisgatan

Litteratur
 
Gator i Malmö. Gator, parker och stadsdelar från 1300-talet till vår tid. 1999.
Nilsson, Anders, Minnen och anteckningar av en 85-åring. 1929.