Gamla idrottsplatsen

Gamla idrottsplatsen år 1974, © Ninny Nilsson / Malmö Museer

Första lördagen i juli 1896 var stora delar av Malmös överklass närvarande när Vendes artilleriregementes musikår blåste fanfar och därmed drog igång invigningen av Malmö Idrottsplats. Den stora begivenheten för dagen var cykeltävlingar med tillhörande totalisatorspel på den nyanlagda velocipedbanan. Sedan dess har Malmö Idrottsplats varit en viktig hörnpelare i Malmös idrottsliv. Men för AB Malmö Idrottsplats var inte idrotten en tillräcklig inkomstkälla. 1910 byggdes Stora Hallen om från ridhus till dansbana med serveringslokal. Boston Palace slog upp portarna och malmöungdomen kunde dansa för 10 öre/dansen. Det var först 1938 som Idrottsplatsen övergick i kommunal drift.
 
Annars är det friidrotten som genom åren dragit berömda idrottare och stora åskådarmassor till Idrottsplatsen. I slutet av andra världskriget nåddes kulmen för friidrottens popularitet. Arne Andersson och MAI:s egen Gunder Hägg jagade varandra till otaliga världsrekord. Den 17/7 1945 tog Gunder tillbaks världsrekordet från Arne på 1 engelsk mil med tiden 4.01,6. Men det är också under de här åren som fotbollen tar över som publikmagnet. Smågrabbarna låg bakom målburarna när Eric Persson ledde Malmö FF till den första allsvenska seriesegern säsongen 1943-44. MFF bärgade ytterligare 4 allsvenska mästerskap på Malmö IP.

Malmö idrottsplats 1

Foto Otto Ohm. Malmö Museer

När Malmö Stadion stod klart 1958 förändrades förutsättningarna radikalt för Malmö IP. Borta var stjärnglansen. I slutet av 1990-talet gjordes ett nytt försök att locka tillbaks den allsvenska fotbollen. Malmö FF återvände för ett fåtal matcher. Det slutade i katastrof. MFF ramlade ur allsvenskan 1999. Enda glädjeämnet det året var när Zlatan Ibrahimovic gjorde sitt första allsvenska mål på Idrottsplatsen. En fotbolls-framgång av det ovanligare slaget inträffade 2007 då författarlandslaget vann European Word Cup och Fredrik Ekelund fick lyfta segertrofén. Idag är det damallsvenskan och FC Rosengård Malmö som i första hand sprider sin glans över Idrottsplatsen.

2008-09-01 / Jan Olsson, Stadsbiblioteket

Litteratur
 
Billing, Peter. Hundra år av gemenskap : Malmö Idrottsplats 1896-1996. 1996.
Fotboll på Gamla IP. Javisst! : Du ställer väl upp? 199?.
Frick, Carl. Malmö idrottsplats sommaren 1913, jemte plan för organisationen af Baltiska spelen i Malmö år 1914. 1913.
Programutredning Malmö idrottsplats och Dekanens idrottsplats. 2002.