Konditoriträdgården

Konditoriträdgården var om sommaren en verklig liten oas i Malmö. Där fanns skugga. luft och svalka och inte mycket som kunde störa besökarens lantliga känslor. "Ja, den är verkligen lockande, trots sin jabitscharmusik, men visst inte trots sina i förtjusande bygdedräkter klädda, ännu mer förtjusande små Heber", bedyrade Andrieux i en Malmökrönika. Bild tillhör Malmö Museers verksamhetsarkiv/proveniensdokument BW.

"Sommar-restaurationen, första klass, belägen intill Idrottsplatsen med vackraste skogspark i Malmö. Musik dagligen," står det upplysningsvis i Malmö stads adresskalender för år 1898. Trädgården, som öppnades — under namnet Browns Conditori-Trädgård — den 12 maj 1889 med Edmund Behnstedt som dess förste innehavare, kom att fortleva i något över 50 år.

Bygget av Malmö Stadsteater innebar slutet för "Konditan", vilket så småningom blev det gängse namnet på denna uppskattade sommarrestauration. I Konditoriträdgården kunde gästerna, som tagit plats i bersåerna, skicka små lappar till musikerna på estraden om vad de önskade få höra. Och inte sällan fick de sina önskningar uppfyllda. Musik-repertoiren under 1920- och 1930-talen lär ha omfattat över 500 nummer.
 
2011-05-12 / Bengt Liljenberg, författare

(Ur författarens Här har man roat sig, utg. 2008.)

Litteratur
 
Emilson, Hälge, Ur Konditoriträdgårdens femtioåriga historia. Av Crainquebille (pseud.). 1939.
Liljenberg, Bengt, Här har man roat sig. Nöjen och förlustelseställen i Malmö 1860-1960. 2008.