Lengertz' antikvariat

William Lengertz i sitt antikvariat på Adelgatan i Malmö. 1943

William Lengertz i sitt antikvariat på Adelgatan i Malmö. 1943

Det hände sig en dag i början av sjuttiotalet att en ung man, några och tjugo år gammal, steg in på Lengertz' antikvariat på Adelgatan i Malmö och frågade bokhandlaren, som han kände något sen tidigare, om han kunde få jobb. Så kom det sig att jag — som behövde bokhandelspraktik för att komma in på Bibliotekshögskolan — under några år arbetade halvtid på antikvariatet, musicerade i S:t Petri och samtidigt avslutade mina filosofistudier i Lund. Tankarna på en doktorsexamen lade jag på hyllan tillsvidare, där ligger de än.
 
William Lengertz föddes i Linderöd i norra Skåne 1891. Han blev tidigt bokintresserad och började redan som gymnasist att samla böcker om Skåne. Förutom som bokhandlare var William Lengertz verksam som hembygdsforskare, förläggare, journalist och författare. Sitt första antikvariat startade han i Helsingborg 1918, men 1923 flyttade han till Lund där Lengertz' antikvariat slog upp sina portar på Stora Gråbrödersgatan 13. Året därpå öppnade William Lengertz en filial på Adelgatan 19 i Malmö. Här skulle den vackra antikvariatbokhandelsskylten hänga kvar till 1983. I Lund hänger skylten alltjämt kvar, fastän firman har bytt ägare flera gånger.

Omslaget till en katalog från Lengertz´

Lokalerna i Malmö var egentligen två, vid sidan om varandra. I det ena skyltfönstret böcker, antikvariska dyrgripar som inte kunde beskådas någon annanstans i Malmö, i det andra konst. Galleriet skulle så småningom avvecklas men antikvariatet levde vidare. Under butiken fanns en stor källarlokal fylld med böcker. Här bevarade William Lengertz sin väldiga Skånesamling innan den skänktes och överfördes till Malmö Stadsbibliotek 1962. Varje år gav Lengertz' antikvariat ut en katalog över rariteter till försäljning, högt uppskattad bland bokvänner och -samlare.

 
Den 1 januari 1950 tvingades William Lengertz på grund av sjukdom lämna firman. Han dog 1962. Antikvariatet i Malmö övertogs av hans medhjälpare Henry Ståhlbrand. Denne hade varit verksam i rörelsen sedan 1924. Ståhlbrand drev antikvariatet vidare intill sin död 1966. Året därpå övertogs firman av Gösta Jansson, redan då en välkänd handlare i branschen. Det var således Jansson som gav mig det där halvtidsjobbet i början av sjuttiotalet, en stor men excentrisk personlighet. Inte särskilt lämpad för handel över disk, som han avskydde, hade han stora bokkunskaper och bevakade gärna bokauktionerna ute i Europa. Som medlem av styrelsen för Malmö Stadsbiblioteks Vänner medverkade han till att några mycket tidiga Malmötryck införlivades med bibliotekets samlingar. Förutom Lengertz' antikvariat ägde Gösta Jansson också Lilla antikvariatet på Södra Förstadsgatan i Malmö.
 
1983 bytte fastigheten Adelgatan 19 ägare. Hyran höjdes med det tredubbla. "Det varken kan eller vill vi acceptera", förklarade Gösta Jansson och därmed upphörde Lengertz' antikvariat i Malmö. Under några år drev Jansson den antikvariska verksamheten vidare i sin våning på Regementsgatan 6. Här hade jag anledning att besöka honom några gånger och kunde glädja mig åt hans stora och mycket vackra bibliotek längs väggarna. Det mesta var till salu, men mycket ville han inte skiljas ifrån.

Teckning av Lengertz´antikvariat

2012-10-09  /  Bo Gentili, Stadsbiblioteket

Litteratur

Adamson, Einar, Kulturell skåning. Willam Lengertz. 1937.
Ambrius, Jonny, Skånska antikvariat. 1989.
Skov, Sigvard, William Lengertz, Skåne och Danmark. En skånsk författare och samlare genom danska glasögon. 1946.
Ståhlbrand, Henry, William Lengertz' tryckta skrifter, utg. periodica samt en del artiklar i tidningspressen. 1947.
Widnertz, Gottfrid, William Lengertz' boksamling. 1927.
Vännernas bok till William Lengertz. På femtioårsdagen 5/6 1941.  
 
Ett urval skrifter av William Lengertz

Bland böcker och kuriosa. Sommarminnen. 1943.
Dikter på vers och prosa. 1948.
Exlibris i min samling. 1949.
Funderingar i min bokkammare. Öppenhjärtliga bekännelser av en samlare. 1951.
Linderödsminnen. 1944.
Min kulörta bok. Skånska porträtt, händelser och minnen. 1940.
Människor från Gärds. Barndoms- och ungdomsminnen. 1945.
När vi gingo i Kristianstads skola. Minnen och hågkomster från Kristianstads högre allmänna läroverk. 1933.
Skolminnen. 1933.
 
Fler skrifter av William Lengertz finns här.