Rådhusklockan

Rådhusklockan

Rådhusklockan

För tio år sedan renoverades urverket på Rådhusets klocka. I maj 2011 var det dags att ersätta och renovera alla kugghjul samt tim- och minutvisarna. "Eftersom det är en mekanisk klocka så krävs det att den ses över med jämna mellanrum", säger Bengt Svensson som fått uppdraget att renovera klockan.

Uret får denna gång en ordentlig renovering med nya kugghjul och nytillverkade visare. De gamla visarna gjordes i koppar och är nu utslitna, inte minst för att kopparn mjuknar. De nya visarna tillverkas därför i rostfritt stål för längre beständighet.

Rådhusklockan monterades 1870 och levererades av G.W. Linderoth som var urmakare från Stockholm. Linderoth började tillverka fickur men även pendyler och väggur. År 1860 beställde SJ det första stationsuret. Det blev början till en lång och framgångsrik tillverkning av tornur, stationsur med mera. Efterhand blev Linderoth en av de högst ansedda inom området. Efter hans död 1871 fortsatte hans fru Betty att driva företaget. Även hon var en skicklig urmakare. Sonen Johan övertog driften av företaget 1872. Företaget upphörde 1963.
 
2011-07-05  /  Peter Adamsson, Malmö serviceförvaltning