Stadion

Stadion

Till arrangör av fotbolls-VM 1958 hade internationella fotbollförbundet FIFA utsett Sverige. För Malmös kommunfullmäktige var det den spark i baken som behövdes för att realisera planerna på en ny idrottsarena. På åkrarna söder om Pildammsparken sattes spaden i jorden efter arkitekterna Jaenecke & Samuelsons ritningar. Den 28 maj 1958 invigdes Malmö Stadion och bara några dagar senare, den 8 juni, var det dags för match i VM. Inför 30 953, fortfarande gällande publikrekord, möttes de regerande världsmästarna Västtyskland och Argentina. De senare för dagen iklädda IFK Malmös kanariegula tröjor då argentinarna saknade reservdräkter.
 
Malmö var återigen med som arrangörsstad när EM i fotboll spelades i Sverige 1992. England, Frankrike och blivande mästarna Danmark kom på besök till Stadion. Inför turneringen gjordes en större ombyggnad och den norra läktaren fick sittplatser under tak.
 
När det gäller fotboll är det dock Malmö FF man i första hand förknippar med Malmö Stadion. I sin "himmaborg" har man spelat hem ett flertal allsvenska guldmedaljer. Den enskilt största fotbollsmatchen är emellertid europacup-semifinalen mot  Austria Wien 1979. Tommy Hansson nickade in matchens enda mål och MFF blev som första svenska lag europacupfinalister.
 
Fotboll är den idrott som rönt mest uppmärksamhet på Malmö Stadion, men i grund och botten är Stadion en friidrottsarena. De stora friidrottsmästerskapen har dock lyst med sin frånvaro. Däremot har spektakulära galor arrangerats med världsstjärnor som Wilma Rudolph, Carl Lewis, Edwin Moses, Michael Johnson, Carolina Klüft och Stefan Holm. Den mest minnesvärda friidrotts-prestationen inträffade den 5 augusti 1991. Stavhopparen Sergej Bubka beordrade upp ribban på världsrekordhöjden 610 cm, och klarade i sitt tredje försök.
 
Sedan starten 1958 har Malmö Stadion visat upp ytterligare en rad olika typer av evenemang: VM i speedway avgjordes 1961, kossorna intog arenan under jordbruksutställningen MILA 1964 och stora konserter har arrangerats med bland annat Elton John och Dolly Parton.
 
2009 flyttade Malmö FF sina fotbollsmatcher från Malmö Stadion till den nya grannen Swedbank Stadion, som sedan 2018 heter Stadion. Jaenecke & Samuelsons byggnadsverk kommer att stå kvar, men hur länge?

2008-07-04 / Jan Olsson, Stadsbiblioteket

Litteratur
 
Karlsson, Knut. Stadionområdet: Malmö
Malmö Stadion: en kulturhistorisk utredning
Malmö Stadion fyrtio år: 1958-1998
Månsson, Magnus, Malmö Stadion firar 50 år (art. i Skånsk idrotts historia, 2008)
Stadionutredningen 1952
Utredning om Stadionområdets framtida användning. 2001

Film

Malmö Stadion byggs. Filmen ingår i Mitt hjärtas Malmö 5. 2007

Artiklar

Andersson, Martin, Stadionbygget var kontroversiellt redan under planeringen. 2016 (SDS)