Publicerad 2017-09-26 09:51

Senast uppdaterad 2019-03-20 11:04

Bildarkivet öppet för alla

En fotograf tar en bild av en modell.

En av de många bilder man kan hitta i bildarkivet. I det här fallet är både fotograf och personerna på bilden okända. Fotografiet kommer från Malmö stads yrkeshögskolor.

Nu finns hela Malmö stads digitaliserade bildarkiv på nätet, fritt och öppet för alla och en var att botanisera i. Databasen innehåller närmare 70.000 bilder som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet. Och dessutom en och annan film.

Det digitala bildarkivet har varit under uppbyggnad sedan tidigt nittiotal, men det är först nu som det öppnas för allmänheten på Internet. Inför lanseringen har arkivets användargränssnitt fått en välbehövlig ansiktslyftning.

– Det känns fantastiskt att ge Malmöborna och alla andra intresserade möjligheten att själva ta del av allt av den här unika bildskatten, säger Petter Björkstrand, enhetschef på Stadsarkivet.

Hjälps oss bli bättre

Förutom de 70.000 bilderna finns också lika många bildbeskrivningar. Och här finns det utrymme för förbättringar. Ett arbete som Bo O. Andersson, ansvarig för bildarkivet, nu hoppas att Malmöborna själva ska bli en del av.

– Många bilder saknar komplett information. Det kan handla om namn på personer som medverkar på bilderna, eller mer exakta platsangivelser. Vi är också intresserade av allmän språkvård som stavfel och annat. Det har varit omöjligt för oss att gå igenom alla bildtexterna innan lanseringen, så skriv gärna till oss på Stadsarkivet och föreslå nya formuleringar där det behövs, säger Bo O. Andersson, Stadsarkivet.

Bildarkivet kräver ingen inloggning, det är bara att surfa in på webbadressen och börja botanisera.

På denna länken hittar ni bildarkivet.