Stortorget

...är det första som möter många Malmöbesökare och torget är kantat av flera sevärda byggnader: Malmö Rådhus, Residenset, Jörgen Kocks hus från 1500-talet, hotell Kramer i fransk chateau-stil och Apoteket Lejonet.

På Stortorget finns även John Börjessons  imponerande ryttarstaty av kung Karl X Gustaf som såg till att Skåne och Malmö blev svenskt år 1658.

Historik

När torget grundades 1538 av borgmästaren Jörgen Kock, låg havet bara något kvarter bort. Det som i dag är centralstationen och vidare ut är utfyllnadsmark. För att få plats med det nya torget, revs äldre byggnader, bland annat Helgeandsklostret, vars lämningar är bevarade under dagens parkeringsplats, här på torget.

Stortorgets centrala läge nära hamnen gjorde det till marknadsplats för export av oxar och annan kreatur. På torget fanns också en vattenreservoar som var i bruk ända in på 1800-talet. Här hämtade stadens befolkning sitt vatten. Vattnet kom ända från Pildammarna, som då låg en bra bit utanför staden. På torget finns i dag en Torgbrunnsskulptur skapad av StigB lomberg, just för att påminna om vattenreservoaren.

Framtid

Stortorget har idag mist lite av sin framträdande ställning till förmån för Gustav Adolfs torg. I syfte att göra torget mer levande och attraktivt byggs det om inom några år. Dialog med malmöborna inför förnyelsen har startat.

Under Malmöfestivalen och andra större arrangemang är dock torget fortfarande det självklara valet för Malmöborna.

Senast ändrad: 2019-03-24 11:52