Vingården

Blå vindruvor

Vindruvor har tidigare odlats på Katrinetorp, men då i orangeriet. På sluttningarna i anläggningens södra del finns idag en vingård. 2005 planterade vi de första vinstockarna och nu finns här totalt 400 stockar av fyra olika sorter, som alla lämpar sig för skånskt klimat.

Vinodling på friland förutsätter ett noggrant val av druvsorter, lämpligt läge ("terroireffekten"), bra jordmån, och rätt beskärning. På Katrinetorp är odlingen ekologisk och följande druvsorter odlas:

Rondo
En korsning mellan Diana Hamburg (Sylvaner x Muller-Thargau) och Chambourcin. Stora, blå druvor som sitter på lösa klasar. Plantan mognar tidigt och tål kyla bra, men är det kallt under blomsättning blir det inte många druvor.

Regent
En korsning mellan Saperavi Severnyi och St. Laurent. Stora, blå druvor sittande på stora klasar. Rondo växer snabbt och mognar ganska sent. Druvan tål kyla bra men är känslig mot vårfrost.

Phoenix
En korsning mellan Bacchus och Villard Blanc. Fin, grön bordsdruva med täta klasar och stora tunnskaliga druvor. Mognar i böjan av oktober och är känslig för gråmögel.

Solaris
En korsning mellan Merzling och Geisenheim 6493, med hög resistens mot sjukdomar. Klarar vårfrost bättre än andra sorter. Grön druva som blir gyllengul då den mognar i mitten av september. Solaris växer kraftigt, kräver god tillgång till magnesium och behöver mycket beskärning. Officiellt klassad som äkta vitis vinifera, trots att den har vissa icke vinifera släktingar. Kan ge en hög avkastning på skörden.

Senast ändrad: 2017-10-19 10:24