Publicerad 2018-11-19 12:43

Senast uppdaterad 2019-03-04 12:44

Var med i vår boksalong!

Ester Almqvist, Familjegrupp, 1909, olja på duk ©Jönköpings läns museum

Ester Almqvist (1869-1934)Familjegrupp, 1909, olja på duk© Jönköpings läns museum

Var med i konstmuseets boksalong! I bokcirkeln dyker vi ner i litteratur och historia kring Ester Almqvists tid för att lära oss mer om kvinnors förutsättningar och skapande. Vad pratade de om under långa kvällar i ljuset av en fotogenlampa, och vilka var de aktuella samhällsfrågorna runt sekelskiftet 1900?

20 januari klockan 14.00

Författarna Ulrika Knutson och Fatima Bremmer startar upp boksalongen
Samtal om kvinnor och litteratur med Ulrika Knutson, journalist, författare och krönikör, och Fatima Bremmer, författare till boken Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström.

17 februari klockan 14.00

Bokcirkel: Vi samtalar kring ett kapitel ur Kvinnor på gränsen till genombrott: Grupporträtt av Tidevarvets kvinnor av Ulrika Knutson.
Boken utgår ifrån det omvälvande 1920-talet där Fogelstadgruppen och kvinnorna runt tidningen Tidevarvet fanns i centrum. Deras frågor är lika relevanta då som nu; hur hålls demokratin levande? Vilken plats har personligheten i politikens kollektiva tankemönster? Vad är vänskap? Detta och mycket mer diskuterar vi tillsammans.

Att läsa innan vi ses: kapitel 1, 3, 6 och 9.

10 mars klockan 14.00

Bokcirkel: Vi samtalar kring texter i Brev av Klara Johanson.
I boken får vi tillgång till Klara Johansons brev till Elin Wägner, Emilia Fogelklou och livskamraten Ellen Kleman med flera. Klara Johanson var en av ett tjugotal kvinnor som studerade vid Uppsala universitet i slutet av 1800-talet. Under signaturen K.J. och pseudonymen Huck Leber skrev hon kritik, essäer och kåserier för bland annat Stockholms Dagblad och Svenska Dagbladet.

Att läsa innan vi ses: Ett par brev från boken, du väljer själv vilka.

31 mars klockan 14.00

Bokcirkel: Vi samtalar kring ett kapitel ur Svensk kvinna: Kulturhistoriska tidsmålningar i ord och bild av Alice Lyttkens.
Alice Lyttkens var en av 1900-talets mest populära författare och en tidig feministisk författare i Sverige. Boken Svensk kvinna utkom för första gången 1941 och i den skriver Alice Lyttkens om den svenska kvinnans kulturhistoria, från forntiden fram till 1920-talet.

Att läsa innan vi ses: Bokens sista kapitel 1890-tal – 1920-tal

Mer om boksalongen

Bokcirkeln är öppen för alla och deltagandet ingår i entréavgiften, ingen föranmälan krävs. Samtalen och träffarna i bokcirkeln är fristående så du väljer själv om du vill vara med på alla eller bara ett enstaka tillfälle.

Hitta böckerna

Böckerna går att ladda ner gratis på stadsbibliotekets e-boksbibliotek. Det krävs att du har ett giltigt lånekort med pinkod för Biblioteken i Malmö. Efter nedladdning är boken tillgänglig i 28 dagar. Det går självklart också att låna böckerna på biblioteket.

Här laddar du ner böckerna: E-boksbibliotek

Här kan du skaffa bibliotekskort: Registrera bibliotekskort