Publicerad 2018-12-06 09:39

Senast uppdaterad 2019-04-03 14:14

Helgworkshops för barn 

Under fem lördagar bjuder vi in alla barn till våra helgworkshops. Du lär dig allt om Ester Almqvist och får testa flera av hennes tekniker.

15 december klockan 13.00–15.00

Lär känna Ester Självporträtt

Under workshopen kommer vi att titta närmare på självporträttet som format. Vi utgår från de porträtt som finns med i utställningen och undersöker våra egna och andras ansikten med hjälp av speglar, papper och pastellkritor. Självporträtt är vanligt förekommande genom i princip hela konsthistorien och kan se ut på väldigt olika sätt. Workshopen utgår från utställning Ester Almqvist – Jag lever i två världar som har med två självporträtt av Ester, men desto fler porträtt målade av henne där vi får möta personer i hennes närhet. Hur skulle ditt självporträtt se ut? Kom och skapa porträtt med oss!

2 februari klockan 13.0015.00

Lär känna Ester Almqvist och hennes vänner och inspireras av deras motiv. 

Den 2 februari utforskar vi Ester Almqvist och hennes vänners konst. Vilka motiv målade de? Hur inspirerade de varandra? I workshopen tittar vi på de olika verken i utställningen och undersöker vad de har gemensamt. Vi utforskar också hur landskapen runt oss själva ser ut. Dessutom skapar vi våra egna verk med papper och pastellkritor.

2 mars klockan 13.0015.00 

Vad är modernismen? Arbeta med abstrakta former och kollage.

I workshopen utgår vi från verk i utställningen som bakgrund för att sedan gör ett kollage ovanpå. Hur kan du göra om ett verk från föreställande till abstrakt? Inspireras av andra kollage, klipp i tidningar eller utforska former med färgglada papper. Ester levde själv i en brytningstid, mellan det föreställande måleriet och den nya tidens modernism. Därför låter vi dig göra om verk från föreställande till abstrakt med hjälp av roliga tekniker och material.

Rekommenderad ålder är 4-9 år men alla barn är såklart varmt välkomna. Ingen föranmälan krävs, samling på våning 3.

23 mars klockan 13.0015.00

Testa färger och tekniker

I workshopen provar vi oljepasteller och undersöker akvarell och kolkritor för att få en inblick i alla de tekniker som Ester Almqvist använde sig av och som går att se i utställningen. Vi inspireras av verk ur utställningen och utforskar hur olika tekniker används och konstnärernas motiv.

Rekommenderad ålder är 5-10 år men alla barn är såklart varmt välkomna. Ingen föranmälan krävs, samling på våning 3.

6 april klockan 13.00–15.00

Gör ett porträtt av din idol

Den 6 april tittar vi närmare på Ester Almqvists vänner, personer som hon såg upp till. Flera av dem tillhör idag, nästan 100 år senare, våra mest kända konstnärer. Precis som Ester har många av oss också personer vi ser upp till. Vem är din idol?

I workshopen får du göra porträtt av din egen idol. Testa kollage, skriv en berättelse eller rita.

Rekommenderad ålder är 6-11 år men alla barn är såklart varmt välkomna. Ingen föranmälan krävs, samling på våning 3.