Publicerad 2019-05-15 14:51

Senast uppdaterad 2019-05-16 12:52

Animation och politik 25 maj

Illustration av Midhat "Ajan" Ajanovic

Föredrag av filmvetaren och författaren Midhat "Ajan" Ajanovic

Hur hänger tecknad film ihop med världspolitik och vad kan man säga om ett samhälle genom att titta på animerad film som producerats där? Om det här kommer det handla den 25 maj när filmvetaren och författaren Midhat "Ajan" Ajanovic kommer till konstmuseet för att prata om förhållandet mellan animation och politik i olika historiska kontexter.

Sedan 1980-talet går utvecklingen inom animation i en aldrig tidigare skådad takt och påverkar i dag flera aspekter av våra liv. Det finns på allas datorskärmar och mobiltelefoner och utgör en viktigt del i hur vi får kunskap om världen. Under föredraget tittar vi närmare på hur berättarformen har använts historiskt, både som krigspropaganda och inom den feministiska kampen på 80-talet. Dessutom gör vi nedslag och tittar närmare på Disneys ”kapitalistiska” realism, den samhällskritiska animationen i Sovjet under Chrusjtjov, Titoismen i före detta Jugoslavien och Thatcherismen i Storbritannien.

Midhat "Ajan" Ajanovic är filmvetare, författare och satirtecknare. Han är verksam som lektor vid Högskolan Väst och har publicerat flera filmvetenskapliga böcker i Sverige, Kroatien och Italien.

Föredraget är del av ett program som hör till utställningen Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren. Ingår i entréavgiften, ingen föranmälan krävs. 

Tid: 25 maj klockan 14.00
Plats: Malmö Konstmuseum, tredje våningen.