Publicerad 2019-06-26 14:09

Senast uppdaterad 2019-06-26 14:24

Panelsamtal 24 augusti

Monumentens betydelse för vår samtid och historia

Vad har monumenten för betydelse för vår samtid och historia, och vad får de för roll för framtiden? Med denna fråga bjuder vi in till ett panelsamtal med konsthistorikerna Emilie Karlsmo och Linda Fagerström och idéhistorikern Magnus Rodell lördag den 24 augusti.

Samtalet kommer bland annat att handla om monument som kulturarv och bärare av kollektiva minnen. Vi kommer också att prata om vilka händelser och personer fått och får monument uppförda över sig? Och hur kan samtida monument se ut? Samtalet modereras av Anna Johansson, Intendent Malmö Konstmuseum.

Samtalet genomförs i samband med utställningen Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren. I centrum för utställningen står ett faktiskt monument, inspirerat av ett monument som uppförs i ett av Professor Balthazar-avsnitten.

I serien reses monumentet till minne av en alldeles vanlig invånare vid namn Martin. Men Martin har ett stort problem. Ingen lägger någonsin märke till honom. Han är en osynlig medborgare. Efter att ha fått råd av Professor Balthazar försvinner Martin, och med ens börjar folket i staden att sakna honom. Folket går till Professor Balthazar men inte ens han vet var Martin är. Hela staden söker efter honom, men han är helt försvunnen. Vid ett extra sammanträde beslutar stadsfullmäktige att resa ett monument till minne av Martin, den osynliga medborgaren. Men hur gör man det osynliga synligt?

Lördag 24 augusti klockan 14:00–15:30 Tredje våningen, utställningens workshoprum.
Entré: 40 kr (ingår i entréavgiften till samtliga utställningar)