Publicerad 2019-10-31 09:53

Senast uppdaterad 2019-10-31 10:14

Poetisk visning 10 november

Paola Torres Núñez del Prado, Corrupted Structures II (Andean), 2015, foto: Helene Toresdotter/Malmö Konstmuseum

Poetisk visning av utställningen Migration: Spår i en konstsamling, med Leif Holmstrand, Anna Kraus, Nilofar Langar och Mukhtar Wafayee.

När vi tar en närmare titt i utställningen Migration: Spår i en konstsamling inser vi att poesi spelar en central roll: den är närvarande i den satiriska publikationen Mänsklighet, genom vilken en grupp konstnärer och författare stod upp mot den växande fascismen i 1930-talets Europa. Vi hittar den i Per-Oskar Leus verk, en installation med utgångspunkt i dikten “To Those Who Follow In Our Wake”, skriven av Bertolt Brecht från hans exil i Danmark. Poesin finns även gömd i textil, när konstnären Paola Torres Núñez del Prado använder förcolumbianska mönster för att dekonstruera de spanska erövrarnas koloniala lyrik.

Därför bjuder vi in till en läsning av Migration: Spår i en konstsamling från poesins perspektiv, där Malmöbaserade poeter guidar oss genom utställningen med sina alster. Leif Holmstrand, Anna Kraus, Nilofar Langar och Mukthar Mafayee ger oss genom sin poesi en ny upplevelse av utställningen och får oss att se konsten från nya infallsfvinklar.

Poesin kommer läsas på flera olika språk men det kommer finnas tillgång till transkriberingar i samband med läsningen.

Medverkande poeter:

Leif Holmstrand, bosatt i Malmö. Författare, konstnär och musiker som debuterade 2002 med diktsamlingen "Stekelgång". Sedan dess har han publicerat ett trettiotal böcker av skilda slag.

Anna Kraus, från Warsawa bosatt i Malmö. Litteraturforskare och skönlitterär översättare som just nu är med och driver Hypnos Theatre, en oberoende mikrobiograf belägen i Malmö.

Nilofar Langar, från Afghanistan bosatt i Malmö. Poet och journalist som framförallt arbetat med mänskliga rättigheter och sedan 2012 arbetat för nyhetstidningar i Afghanistan och utländska tidningar.

Mukhtar Wafayee, från Afghanistan bosatt i Malmö Journalist och poet som arbetat som grävande journalist för flera afghanska tidningar. Vann pris för sin rapportering kring afghanska regeringens korruption och är sedan 2019 fristadsförfattare i Malmö.

Eventet är starten på vår kommande bokcirkel och sammansatt i samarbete med Jari Malta.

Tid: Söndag 10 november klockan 14:00–16:00