Publicerad 2019-12-02 11:08

Senast uppdaterad 2019-12-19 13:52

Visning: När verkligheten blir abstrakt 11 januari

Bild på verket Fångar II av Leon Golub

Leon Golub, Fångar II, 1989. Foto: Helene Toresdotter

I höst fortsätter djupdykningen i konsthistoria tillsammans med museets intendenter och gäster. Den här gången tittar vi närmare på ämnet migration.

Migration sätter människor i rörelse, rörelse innebär förändring, ibland till det bättre, ibland till det sämre. Hur bearbetar konstnärer smärtsamma trauman som följer? Under den här temavisningen kommer vi att fördjupa oss i konst som strävar efter att på olika vis förkroppsliga upplevelser av krig, förföljelse och förtryck.

Under visningen kommer vi titta på Gerhard Nordströms målning ur sviten Sommaren 1970, då han subtilt men retoriskt effektivt påminner oss om Vietnamkriget. Vi kommer att titta på Jadwiga Simon-Pietkiewicz skisser från koncentrationslägret Ravensbrück, konstnärer som Isaac Grünewald, GAN och Sonia Delaunay, vars traumatiska upplevelser inte speglas i motiven men som hägrar bakom dem. Vi kommer dessutom beröra samtidens konstnärer som i sin konst kommenterar omvälvande historiska händelser. Välkommen på temavisning när verkligheten blir abstrakt!

Tid: Lördag 11 januari klockan 14.00

Visningen är de är del av vår serie Konsthistoria på Konstmuseet. Visningarna är öppna för alla och ingår i entréavgiften, ingen föranmälan krävs.