Publicerad 2019-12-06 15:18

Senast uppdaterad 2019-12-06 15:33

Specialvisning av den polska konsten 7 december

Jadwiga Simon-Pietkiewicz, Verfügbare (De som står till förfogande/Those Who are at Your Disposal), 1944. Foto: Helene Toresdotter

Välkommen på en specialvisning med Kasia Sobczak där vi tittar närmare på den polska konsten i museets samling.

I denna guidade visning upptäcker vi den polska konsten i Malmö Konstmuseums samling. Vi kommer koncentrera oss på verk av konstnärer och överlevande från koncentrationsläger, främst från kvinnolägret i Ravensbrück. Deras verk, skisser samt dokumentationsfotografier från museet 1945 visas i utställningen.

Ett särskilt fokus kommer ligga på verken av Maja Berezowska, illustratör och målare som var aktiv på den polska konstscenen före, under och efter andra världskriget. Hon var en av konstnärerna som kom till museet 1945. Berezowska fängslades 1942 av Gestapo i Warszawa och fördes till koncentrationslägret Ravensbrück, där hon dömdes till döden. Lägret befriades av den sovjetiska armén 1945 och på så vis lyckades konstnären ta sig till Malmö med hjälp av Röda Korset.

Efter visningen kommer finns det möjlighet att prova av polskt godis och tillfälle att prata om samtidskonstscenen i Polen, med ett perspektiv på kvinnliga konstnärer.

Visningen hålls på engelska.

Tid: 7 december klockan 14.00.