Carl Fredrik Hill - maximus pictor

17 februari—9 april  2012

För 101 år sedan dog Lundakonstnären Carl Fredrik Hill, en av Sveriges mest mångfacetterade konstnärer. Nu lyfts hans konstnärskap fram i dess helhet på Malmö Konstmuseum. I utställningen presenteras såväl de berömda flodlandskapen och blommande fruktträden från åren i Frankrike som de fascinerande och intensiva teckningarna från sjukdomstiden i Lund.

När Hill kom till Paris 1873 var hans ambition  att förnya konsten. Han sökte sig bortom rådande estetiska idéer och eftersträvade i sina landskapsmålningar vad han själv kallade "ej det banala naturalistiska utan det sannas hjärta". 1883 återvände Hill efter ett psykiskt sammanbrott till sitt barndomshem i Lund. Här skapade han de laddade och intensiva bilder som hör till höjdpunkterna i hans konstnärskap. De tusentals bilderna är utförda med tusch, kol eller färgkrita på dåligt papper och gamla brev. Carl Fredrik Hill uppfattas idag som en av Sveriges mest framstående konstnärer.

Utställningen är gjord i samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm, där den visades under hösten 2011. I Malmö kommer att visas 40 oljemålningar och ca 100 teckningar. Malmö Konstmuseum tackar alla långivare.

I samband med utställning utställningen har det även producerats en bok Carl Fredrik Hill - Maximus Pictor, författad av Sten Åke Nilsson, tidigare professor i Konstvetenskap i Lund, av Atlantis förlag.

Senast ändrad: 2017-10-06 13:24