Ester Almqvist – Jag lever i två världar

1 december 2018 – 22 april 2019

Bild på självporträtt av Ester Almqvist från 1901.

Ester Almqvist, Självporträtt, 1901, olja på duk, Jönköpings läns museum. Foto: Andreas Nilsson/Malmö Konstmuseum (bilden är beskuren).

Ester Almqvist var under sin livstid en central gestalt i svenskt konstliv men idag är hon relativt okänd. Nu är det dags att lägga fokus på hennes konstnärskap i hela sin bredd och presentera henne för en ny publik.

Ester Almqvist har beskrivit sitt liv som att hon lever i två världar. I den ena är hon tillsammans med sina konstnärsvänner ”solmänniskorna”. I den andra levde hon tillsammans med sin gamla mor på den småländska gården Fogdeholm. I konstvärlden stod det modernistiska genombrottet för dörren men på gården stod tiden still.

Ester Almqvist utbildade sig till konstnär när både samhället och konstlivet genomgick stora förändringar. Det var en brytningstid då allt fler kvinnor kämpade för sina rättigheter. När Ester Almqvist var 50 år fick kvinnor i Sverige rösträtt och ett par år senare valdes de första kvinnorna in i riksdagen.

Hon målade ofta motiv från gården och människorna som stod henne nära. Sekelskiftets många spänningar mellan industri och hantverk och stad och land är framträdande i Almqvists konstnärskap.

I utställningen som omfattar ett stort antal målningar och teckningar får vi följa Ester Almqvist från tiden på Valands konstskola i Göteborg och fram till de sista åren av hennes liv i Lund på 1930-talet. Men vi får också träffa flera av Ester Almqvists vänner, kolleger och lärare - Carl Larsson, Maja och Gustaf Fjaestad, Tora Vega Holmström, Siri Derkert och Vera Nilsson. Tillsammans ger de en bild av konstlivet runt sekelskiftet 1900.

Utställningen är ett samarbete med Norrköpings Konstmuseum.

Program

Konsthistoria på Konstmuseet

I visningsserien Konsthistoria på Konstmuseet gör vi besök i Ester Almqvists tid och tittar närmare på konsten runt förra sekelskiftet. Det blir allt från naturalism till modernism, och så tittar vi närmare på färgen och tekniken.

Se hela programmet här: Konsthistoria på Konstmuseet

Boksalong

Var med i konstmuseets boksalong! I bokcirkeln dyker vi ner i litteratur och historia kring Ester Almqvists tid för att lära oss mer om kvinnors förutsättningar och skapande. Vad pratade de om under långa kvällar i ljuset av en fotogenlampa, och vilka var de aktuella samhällsfrågorna runt sekelskiftet 1900?

Se hela programmet här: Boksalong

Helgworkshops för barn

Under fem lördagar bjuder vi in alla barn till våra helgworkshops. Du lär dig allt om Ester Almqvist och får testa flera av hennes tekniker.

Se hela programmet här: Helgworkshops för barn

Konsert med ALMA-kvartetten

Hur skulle utställningen Ester Almqvist – Jag lever i två världar låta om den blev musik? Precis det här testar ALMAkvartetten i en helt ny repertoar som utgår från musik som spelades runt sekelskiftet 1900.

Läs mer om konserten med ALMA-kvartetten

Senast ändrad: 2019-04-26 13:53