Lars Lerin – En viss mängd ljus

22 april—27 maj 2012 

Akvarellmålaren Lars Lerin är en av Sveriges mest populära konstnärer. Hans utställningar slår ofta publikrekord och kritikerna hyllar honom. Nu visas han för första gången på många år i Malmö. Hans bilder är som stråk av ljus och kan även ses som personliga dokument.

Utställningen på Malmö Konstmuseum visar framförallt helt nya och tidigare ej visade verk av konstnären, som räknas till en av Nordens främsta akvarellmålare. Nästan hälften av de utställda verken är målade i år. Hans realistiska landskapsmålningar domineras ofta av svärta, dis och skuggor men en viss mängd ljus finns alltid med. Motiven hämtas från resor i Norden, Indien, Mellanöstern och Brasilien samt från hans uppväxt och egna känsloliv. Nya målningar av fågelmontrar och djurdioramor visar hans intresse för naturhistoriska museer. Bland de nya målningarna finns även verk med filmtema och motiv från Brasilien.

Lerins teknik är anmärkningsvärd. Han arbetar främst i akvarell på stora pappersark, ibland i en collagestil. De sammansatta pappersarken bildar målningar som kan vara upp till 5 meter breda vilket ger en överväldigande gestaltning av platser som vanligtvis inte uppmärksammas. Bilderna rymmer både en mörk stämning, romantik och en påtaglig realism.

Lars Lerin är född 1954 i Munkfors, Värmland. Han studerade vid Valands konsthögskola i Göteborg 1980-84. Han har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA. Han är representerad i kommuner, landsting och på museer i såväl Sverige som Norge. 

Lars Lerin är även författare och sedan hans debut med Utpost (1983) har han gett ut en lång rad böcker.

Just nu är han även aktuell i Sara Broos prisbelönade dokumentär "För dig naken". Filmen är ett närgånget, roligt, känsligt och berörande porträtt av konstnären och hans relation till sin livspartner. 

Vill man se mer av Lerins konst rekommenderas ett besök till en ny mer eller mindre permanent utställning med hans konst på Sandgrund i Karlstad som kommer att öppna 10 juni i år.

Malmö Konstmuseum tackar varmt konstnären och Angelika Knäpper Gallery, Stockholm för all hjälp med utställningen samt Eskilstuna Konstmuseum för deras generösa utlån.

Senast ändrad: 2017-09-01 13:34