Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren

Behzad Khosravi Noori
18 maj – 8 september 2019

Fotograf: Jean-Baptiste Béranger

Professor Balthazar och monumentet över den osynliga medborgaren rör sig kring den tecknade serien Professor Balthazar. Programmet som visades på 60- och 70-talet är ett barndomsminne som delas av människor från skilda kulturer och länder i världen.

Professor Balthazar är den finurlige vetenskapsmannen som bor i det färgglada och smått knasiga Balthazargrad. Han kan lösa alla de problem stadens invånare stöter på med sin magiska maskin. Professor Balthazar älskar naturen och alla levande varelser, han försvarar de svaga och kämpar mot det onda, och förespråkar tolerans och fred.

Professor Balthazar producerades av animationsstudion Zagreb Film i det forna Jugoslavien. Genom att ställa frågorna ”Känner du till Professor Balthazar?”, ”Hur känner du till Professor Balthazar?” och ”Varför känner du till Professor Balthazar?”, tecknar konstnären Behzad Khosravi Noori en historia om politiska förhållanden med kopplingar till bland annat den Alliansfria rörelsen. Förbundet instiftades 1961 av en grupp nationer (däribland Jugoslavien) som stod utanför uppdelningen av öst och väst under Kalla Kriget och som ville fokusera på idén om fredlig samexistens.

I utställningen växlar konstnären Behzad Khosravi Noori mellan det lilla och det stora. Vi får följa Professor Balthazar och Zagrebskolan men vi får också inblick i den geopolitiska situationen i världen och de förutsättningar som fanns för animationsstudion att uttrycka samhällsideal och kritik under kalla kriget.

Centralt i utställningen finns ett monument över en osynlig medborgare, en tolkning av ett faktiskt monument som byggs i Professor Balthazar-avsnittet Martin når höjderna, där vi ges möjlighet att tänka, leka och vila.

Utställningen är producerad i samarbete med Marabouparken konsthall, med stöd av Konstfack, Stockholm och stor hjälp av Kamen Zlatev, skulptural formgivare, Fredrik Holmqvist och Jonathan Kai Chang, grafisk utställningsdesign och Studio Näv, möbeldesign.

© Behzad Khosravi Noori

Senast ändrad: 2019-09-23 11:32