Vi har en viktig grej på gång

Konsten att förändra med bild
24 oktober 2015–10 januari 2016

Liv Strömquist, "Isprinsessa", 2013. Foto: LG Yeudakimchikov

Vi har en viktig grej på gång tar sitt avstamp i den högaktuella seriekonsten. Det är en grupputställning med några av Sveriges främsta seriekonstnärer, som Liv Strömquist, Sara Granér, Mats Jonsson, Joanna Hellgren, Joanna Rubin Dranger, Julia Thorell, Hanna Gustavsson och Karolina Bång.

Utställningen visar både självbiografiska serier och politiska serier som ifrågasätter makt som samhällsstrukturer.

Dagens politiska serier kretsar ofta kring normer i vår samtid och har tydliga feministiska drag. Sättet att teckna, åsikter och tankar, har många beröringspunkter med 1960–70-talens serier med syrlig humor riktad mot de föråldrade patriarkala strukturerna. Parallellt visas i utställningen de självbiografiska serierna, som ofta beskrivs som en tecknad version av den så kallade utvecklingsromanen. Berättelserna skrivs ofta i jag-form och huvudpersonen genomgår en inre och/eller yttre resa.

Hanna Gustavsson, "Sovrum", 2013, screentryck. Foto: LG Yeudakimchikov

Utställningen visar bilder som serietecknarna har jobbat fram och tryckt i samarbete med Grafikens Hus i Mariefred, och handlar också om att töja på seriekonstens gränser. Vad händer när de tecknade figurerna lämnar serieböckerna, växer sig stora och tar plats i utställningsrummet?

Under utställningsperioden genomförs en rad workshops med serietecknare för att locka fram fler serieskapare och därmed bredda utbudet av berättelser. Till utställningen hör även en webbsida där man hemifrån kan ladda upp sina egna serier eller skapa en serie i seriegeneratorn.

Grafiskt tryck med figur som håller två glasstrutar.

Sara Granér, "Spöket", 2013, screentryck. Foto: LG Yeudakimchikov

Utställningen är ursprungligen producerad av Grafikens Hus där den visades vintern 2013/2014, och dess titel är inspirerad av Sara Hanssons album Vi håller på med en viktig grej från 2011. För utställningen på Malmö Konstmuseum har, utöver de redan medverkande seriekonstnärerna, även Karolina Bång från Dotterbolaget bjudits in för att ta sig an en av väggarna i utställningsrummet och göra att göra en helt ny väggmålning.

Vi har viktig grej på gång är en del av Bästa Biennalen och seriefestivalen I seriernas värld (Seriefrämjandet).

Medverkande seriekonstnärer: Karolina Bång, Joanna Rubin Dranger, Hanna Gustavsson, Sara Granér, Joanna Hellgren, Mats Jonsson, Liv Strömquist och Julia Thorell.

Curatorer: Sara Teleman och Nina Beckmann

Program för workshops

24 oktober 13.00: Vernissage och grafisk workshop med Joanna Hellgren och en grafisk tryckpress


28 oktober 10.30–13.00: Teckna serier med Karolina Bång (Dotterbolaget), drop-in. Alla åldrar välkomna!


30 oktober 14.00–16.30: Teckna serier med Karolina Bång, drop-in.

Alla åldrar välkomna!


7 november 13.00–15.30: Teckna med Tusen Serier! Passar från 10 år och uppåt.


8 november 13.00–15.30: Teckna med Tusen Serier! Passar från 10 år och uppåt.


12 december 12.00–14.30: Teckna manga med Natalia Batista. Anmäl er gärna, först till kvarn, 25 platser. Passar från 9 år och uppåt.


10 januari kl. 13.00: Finissage och workshop med Josefin Svenske, serietecknare och kulturproducent (Kolik förlag).

Senast ändrad: 2017-01-09 08:58