Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett flertal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

Familj på motorcykel (samer). Fotograf Hans Jonsson

Familj på motorcykel: Sara- Helen Persson, Klemmet Israelsson och Nils -Teodor Israelsson. Fotograf Hans Jonsson.

Samer - Ingen isolerad ö

Fotografier av Hans Jonsson
16 augusti & 18 augusti-17 november kl 10-17
OBS! Utställningen visas på HighCourt, Malmöhusvägen 1
Öppettider: Alla dagar klockan 10-17

Personliga porträtt med den samiska kulturen i fokus, tagna med våtplåtsfotografi av Hans Jonsson.

”Om klimatet tillåter ska jag bli renskötare. Skogen och fjället är en del av mitt liv och en del av min framtid. Men det är synd, för klimatet verkar kunna sätta stopp för oss.” Det säger Stina 14 år, en av de samer som finns med i utställningen.

Efter premiärvisning i Jokkmokk på samernas nationaldag i februari, är det nu Malmö och Skånes tur att möta Sveriges ursprungsbefolkning på nära håll. Under perioden kommer Malmö Museer och Samer i Syd att erbjuda visningar.

Utställningen är ett samarbete mellan Malmö Museer, Samer i Syd, High Court och Hans Jonsson med bidrag från Region Skåne och Landskrona stad.

Barn som klättrar på digital klättervägg.

Den digitala klätterväggen på utställningen Klara färdiga gå! Foto: Marcus Markusson / Malmö Museer

Klara färdiga gå! - En utställning för kropp och knopp

Slottsholmen 18 maj-29 september

En utställning fylld med spännande aktiviteter och fysiska utmaningar för både kropp och knopp. Akta dig för flygande kometer eller fånga busiga robotar på en interaktiv klättervägg. Testa din kondition och koordination genom hopp, muskelstyrka och balans. I en station får du till och med tänka ingenting alls.

I utställningen visas också föremål och fotografier från Idrottsmuseets samlingar i Malmö. 

Rosie Anderberg. Foto: Merja Diaz

Rosie Anderberg. Foto: Merja Diaz

Rosie Anderberg

Slottsholmen, visas till och med den 29 september

På Borggården visas Merja Diaz fotodokumentation av Rosie Anderberg som har tävlat i Bodyfitness under flera år. På gymmet hittade Rosie gemenskap och styrka under en jobbig period i livet som ensamstående mamma. Träningen gav henne bättre självkänsla och självförtroende. Rosie tror att många aktiviteter kan ha denna effekt på ens psyke, men gymmet blev hennes sätt.

Pehr-Henrik Ling - fotografier

Slottsholmen, visas till och med den 29 september

Vid vallgraven runt Malmöhus slott visas bilder av Pehr-Henrik Ling (1776–1839) från Malmö Museers fotosamlingar. Pehr-Erik Ling var svenska gymnastikens fader. Han inrättade Gymnastiska Centralinstitutet GCI i Stockholm år 1813 som var en föregångare till Gymnastik och Idrotts Högskolan (GIH). Lings son Hjalmar vidareutvecklade sin fars gymnastik. En gymnastik som länge levde kvar i den svenska skolgymnastiken. Ribbstolen som är Lings uppfinning, blev ett obligatoriskt inslag i varje gymnastiksal.

.

Foto: ©Kristian Brink

Markens minnen

Porttornet på Slottsholmen 29 juni-31 dec

Miniutställning om bebyggelse i förändring – en arkeologisk utställning om Lockarpsområdet. I samarbete med Sydsvensk Arkeologi.

Bild från utställningen.

Foto: Jenny Eliasson / Malmö Museer

Människor <3 fåglar = sant?

Slottsholmen 30 juni 2018–30 december 2019

Vad är det som är så fascinerande med fåglar? De finns i alla färger, former och har vackra fjäderdräkter. Fåglarna är nära släkt med dinosaurier. En del är smarta. Andra kan sjunga vackert och de flesta kan flyga.

I takt med att fåglars naturliga levnadsområden försvinner väljer en del att bo i människoskapade miljöer, vilket kan vara både trevligt och störande. Utställningen Människor <3 fåglar = sant? handlar om människans relation till fåglar i alla dess former.

En av de vita bussarna.

* Mellan depression och världskrig

Slottsholmen 14 april 2018–31 december 2019

Det glada tjugotalet slutade med en krasch. När trettiotalet började hade världen lamslagits av social och politisk oro, massarbetslöshet och depression. Även Sverige påverkades starkt, men återhämtningen gick fort.

Mellan depression och världskrig belyser den sociala, ekonomiska och politiska utvecklingen i Sverige och Malmö under decenniet före andra världskriget och visar på tydliga kopplingar mellan dåtid och nutid.

Dräkter från 30-talet på skyltdockor.

* Drömmar om Hollywood

Slottsholmen 14 april 201831 december 2019

Under trettiotalet var det för många en ouppnåelig dröm att klä sig i glittrande aftonklänning, dricka champagne och dansa i balsalar. Men drömma kunde alla, och Hollywoodfilmen gav riklig näring till dessa drömmar.

Utställningen presenterar ett utsnitt ur trettiotalets aftonmode, med inslag av vardag och fritid. Här syns ett nytt kroppsideal, helt olik tjugotalets pojkflicka. Nu är det kvinnliga former i fokus, som understryks av åtsmitande material i raffinerade skärningar.

Utöver våra tillfälliga utställningar har vi ett flertal basutställningar på:

Senast ändrad: 2019-08-20 14:54