Aktuella tillfälliga utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och fotografi. Vi presenterar ett flertal tillfälliga utställningar om året. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

Klara färdiga gå! - En utställning för kropp och knopp

Utställningsperiod 18 maj-29 september, Slottsholmen

Barn som klättrar på digital klättervägg.

Den digitala klätterväggen på utställningen Klara färdiga gå! Foto: Marcus Markusson / Malmö Museer

En utställning fylld med spännande aktiviteter och fysiska utmaningar för både kropp och knopp. Akta dig för flygande kometer eller fånga busiga robotar på en interaktiv klättervägg. Testa din kondition och koordination genom hopp, muskelstyrka och balans. I en station får du till och med tänka ingenting alls.

I utställningen visas också föremål och fotografier från Idrottsmuseets samlingar i Malmö. 

Människor <3 fåglar = sant?

30 juni 2018–30 december 2019, Slottsholmen

Bild från utställningen.

Foto: Jenny Eliasson / Malmö Museer

Vad är det som är så fascinerande med fåglar? De finns i alla färger, former och har vackra fjäderdräkter. Fåglarna är nära släkt med dinosaurier. En del är smarta. Andra kan sjunga vackert och de flesta kan flyga.

I takt med att fåglars naturliga levnadsområden försvinner väljer en del att bo i människoskapade miljöer, vilket kan vara både trevligt och störande. Utställningen Människor <3 fåglar = sant? handlar om människans relation till fåglar i alla dess former.

* Mellan depression och världskrig

14 april 2018–31 december 2019, Slottsholmen

Okänd fotograf

Det glada tjugotalet slutade med en krasch. När trettiotalet började hade världen lamslagits av social och politisk oro, massarbetslöshet och depression. Även Sverige påverkades starkt, men återhämtningen gick fort.

Mellan depression och världskrig belyser den sociala, ekonomiska och politiska utvecklingen i Sverige och Malmö under decenniet före andra världskriget och visar på tydliga kopplingar mellan dåtid och nutid.

* Drömmar om Hollywood

14 april 201831 december 2019, Slottsholmen

Foto: Matilda Thulin/Malmö Museer

Under trettiotalet var det för många en ouppnåelig dröm att klä sig i glittrande aftonklänning, dricka champagne och dansa i balsalar. Men drömma kunde alla, och Hollywoodfilmen gav riklig näring till dessa drömmar.

Utställningen presenterar ett utsnitt ur trettiotalets aftonmode, med inslag av vardag och fritid. Här syns ett nytt kroppsideal, helt olik tjugotalets pojkflicka. Nu är det kvinnliga former i fokus, som understryks av åtsmitande material i raffinerade skärningar.

Utöver våra tillfälliga utställningar har vi ett flertal basutställningar på:

Senast ändrad: 2019-06-25 14:29