Teknikens och Sjöfartens hus

OBSERVERA!

Teknikens och Sjöfartens hus är stängt för ombyggnad, öppnar igen den 26 oktober 2019. Det innebär att alla utställningar i detta hus inklusive ubåten är stängda.

Läs mer om renoveringen här

På Teknikens och Sjöfartens hus hittar du utställningar om bland annat teknik, sjöfart och motorer. Kryp in i den riktiga ubåten U3 och besök det populära Båtlekrummet! I huset finns också de utställningar som ingår i Science Center Malmö.

Basutställningar på Teknikens och Sjöfartens hus

Kustland

Foto: Andreas Rasmusson/Malmö Museer

Skånes kust är ca 450 km lång, med en stor variation i natur och växtliv. Här bor ungefär 1,2 miljoner människor.
I Kustland möter du ett antal av dessa. De jobbar på varven, dyker i havet efter skatter, beger sig på långa resor över vattnet, skyddar våra gränser, serverar oss mat och dryck på färjorna och de tror på framtiden och människors förmåga att gå vidare.

Idéplaneten

Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer

Välkommen till ett experimentarium fyllt av spännande aktiviteter på tema vår planet och vår framtid!

Aktiviteterna är samlade kring olika ämnen som jord, ljus och vatten och knyter an till enkla saker vi stöter på i vardagen.

På Idéplaneten kan du både lära dig nytt och uppleva magin i allt som finns i vardagen runt omkring dig.

Framtidens fordon

Foto:  Andreas Nilsson/Malmö Museer

Följ med på en resa genom historien, från början av 1900-talet till nutidens framtid. Du får inblick i hur människor historiskt sett på framtidens fordon och farkoster, men också på dagens visioner om en hållbar miljö, teknik, design och ekonomi. Framtidens fordon passar alla, små som stora. Kom och bli underhållen och inspirerad!

Smart!

Foto: Jenny Thornell/Malmö Museer

Tandpetare och spettkaksjärn, pacemaker och nanoteknik. Det är några av de 32 skånska uppfinningar som visas i Smart! Här visas en ovanlig blandning av enkla, klyftiga lösningar i vardagen och högteknologiska genombrott. Alla är de exempel på innovationer och genombrott som gjorts i Skåne de senaste 200 åren. Här finns också en Skalmans verkstad, där de allra minsta besökarna kan låta sig inspireras att bli uppfinnare.

Muskler och motorer

Foto: Merja Diaz/Malmö Museer

När och hur använder vi muskelkraft, ånga, gas, bensin och elektricitet? Det är full fart på motorerna, hjulen snurrar och du kan själv sätta igång den väldiga, gröna ångmaskinen från fartyget Rogaland. Klättra upp i den gamla traktorn, provsitt hästspårvagnen eller känn på hur det är att leka lokförare i det stora ångloket. En basutställning som presenterar museets största och mest spektakulära föremål i en spännande miljö!

Himmel och jord

Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer

Möt renässansmannen Tycho Brahe, världens mest berömda skåning. Varför blev han så berömd? Vad var det han såg på stjärnhimlen som var så revolutionerande för hans samtid? Utställningens andra huvudperson är frihetstidens Mårten Triewald. Triewald introducerade ångmaskinen i svenska gruvor och hans unika samling instrument finns numera deponerad på Malmö Museer.

Här finner du också stjärnrummet - ett nytt sorts planetarium där besökarna själva kan navigera sig ut i världsrymden.
Aktuellt: Projektorn i stjärnrummet är ivägsänd för reparation. Vi hoppas att ha den åter och i bruk igen under juni 2018.

Intryck - Linné, vetenskapen och det tryckta ordet

Foto: Jenny Thornell/Malmö Museer

Intryck är en mindre basutställning om Linné och hans roll i den europeiska vetenskapen.

Den visar bland annat delar av Malmö Museers samling av naturhistoria och Linnélitteratur. Några böcker har digitaliserats och besökaren kan själv "bläddra" i dem. Intryck ger glimtar av 1700-talets sinnlighet och snusförnuft, kunskapstörst och ordnande, men framför allt den förundran man då kände inför Naturen.

Utan land i sikte - jakten på longituden

I alla tider har människan riskerat livet på de stora oceanerna för att utforska och kartlägga sin värld - drivna av nyfikenhet, äventyrslystnad eller girighet. Hur vågade man sig alls ut på öppet hav, utan land i sikte? En mindre utställning om hur människor och djur hittar rätt ute till havs och om vilka medel vi använder oss av för att göra det.

Båtlekrummet

Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser utöver det vanliga. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år. 

Foto: Merja Diaz/Malmö Museer

Ubåten U3

Stig ombord på den riktiga ubåten U3. Känn atmosfären av närhet. Fundera på hur det kunde vara att befinna sig svävande mellan vattenytan och havsbotten. Det enda som inte återges är de intima dofter som fanns efter dagar i undervattensläge.

Idéplaneten, Himmel och jord, Muskler och motorer, Smart! och Framtidens fordon ingår i Science Center Malmö Museer, med stöd från:

Senast ändrad: 2019-10-03 14:47