Cecilia Nelson

Två flickor. Foto: Cecilia Nelson.

Två flickor. Foto: Cecilia Nelson.

Vid sidan av Hilda Sjölin och Anna Frankel är Cecilia Nelson den främsta kvinnliga Malmöfotografen i slutet av förrförra seklet. Under perioden 1860 - 1910 fanns ca 100 fotoateljéer i Malmö och en fjärdedel av dem ägdes och drevs av kvinnor. Yrkesvalen för kvinnor var begränsade och det nya yrket fotograf blev accepterat för borgarklassens döttrar.

Cecilia Nilsdotter föddes den 6 oktober 1866 i Åkarp och 1879 flyttade hon med pappa änkeman och syskon till Malmö. Hennes äldre syster Elna hade en fotoateljé likaså brodern Per. Hos Elna fick hon sin fotoutbildning och 1890 öppnade hon egen ateljé på Södra Förstadsgatan 36 i pappas hus där hon bodde tillsammans med syskonen. Då tog hon sitt yrkesnamn Nelson. 1894 gifte hon sig med fotografen Hans Olsson. De hade firman tillsammans fram till 1920 då den övertogs av fotografen Sigfrid Pettersson som fortsatt under namnet Cecilia Nelsons Efterträdare.

Paret Olsson flyttade till Limhamn där de genast öppnade en ny Cecilia Nelssons fotoateljé på Linnégatan 46. Den fanns fram till 1935 med minskad aktivitet. Cecilias mest produktiva period var 1890-talet. Driftiga fotografer på den tiden öppnade filialer på flera platser och Cecilia var en av dem. Hon hade filialer i Lomma och Östratorp.
Cecilia gjorde sig tidigt känd som barn- och kvinnofotograf, dessa var merparten av hennes kunder. Hennes porträtt betraktades som fina och känsliga, många av dem finns i Malmöbornas familjealbum.

Cecilia Nelson dog den 9 april 1939, mycket välbeställd.

Senast ändrad: 2017-09-26 11:45