Malmö Museers skolvisningar

Boka en visning för din klass eller grupp på Malmö Museer! Vi levandegör historia, teknik och natur med en tvärvetenskaplig profil.

På den här sidan får du som pedagog/lärare information om de visningar vi erbjuder skolklasser. Du kan även boka visningar för andra grupper.

Med tonvikt på teknik

Muskler & motorer

Från ren muskelkraft till avancerade motorer. Hur
används energin i ånga, gas, bensin och elektricitet?
Kliv in i teknikens värld!
Målgrupp från åk 1 och uppåt. Tillfälligt obokbar pga ombyggnad.

Idéplaneten

Ett experimentarium fyllt av spännande aktiviteter på tema vår planet och vår framtid! Aktiviteterna är samlade kring olika ämnen som jord, ljus och vatten och knyter an till saker vi stöter på i vardagen. Om du vill kan du boka en pedagog för en kort introduktion för att sedan utforska själv tillsammans med din klass.
Målgrupp från åk 4 och uppåt. Tillfälligt obokbar pga ombyggnad.

Foto: Merja Diaz/Malmö Museer

Med tonvikt på natur

Akvariet

Boka en visning i vårt Akvarium, med en mångfald av djur - såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar från Öresund och giftormen med världens längsta huggtänder!
Målgrupp från 5 år och uppåt.

Biologisk mångfald

Med hjälp av utställningarna Akvariet och våra naturhistoriska utställningar diskuterar vi frågor kring temat biologisk mångfald. 
Målgrupp åk 7-9 och gymnasiet.

Evolution

Hur uppstår och försvinner arter? Lektionen handlar om evolutionsteorin och vi utgår från olika exempel i utställningarna Vår Natur, Färg Form och Funktion samt Skånska dinosaurier och andra jättegamla djur. I Akvariet tittar vi på nu levande exempel med fokus på fiskarnas evolution. Hur ser en fisk ut och vad är anledningen till den stora variationen?
Målgrupp åk 7-9 + gymnasiet.

Färg Form Funktion

Ett rum med riktiga men uppstoppade djur. Om vikten av att ha ett bra skal eller en vacker färgdräkt. 
Målgrupp från 5 år och uppåt.

Människor <3 fåglar = sant?

Är du fri som en fågel, klok som en uggla eller dum som en gås?Människan har alltid haft en relation till fåglar. Vi har inspirerats av fåglar i myter och religion, och konst och kultur. Fåglar är också vanliga i våra svenska högtidstraditioner. Vi skådar fågel men tycker också att fiskmåsarnas skrän stör och att gässen skitar ner i våra parker.
Läs mer om visningen här. (pdf, 284.6 kB)
Målgrupp åk 3-9 samt gymnasiet.

Skånska dinosaurier och andra jättegamla djur

I en förnyad version av den tidigare utställningen
Skåne blir till bjuds du in på en lekfull resa från jordens urtid fram
till nutid med Skåne i centrum – en resa på 4,6 miljarder år!
Målgrupp åk 1-6.

Svenska däggdjur

Vem är skogens konung? Varför heter det däggdjur? Finns det grisar i skogen? Vi tittar i dioramor på uppstoppade djur och lär oss mer om det svenska naturlivet.
Målgrupp förskolans 5-åringar- åk 3.

Vår Natur

Hur gammal är jorden och hur har livet utvecklats?
Vad finns det för djur i vår närhet?
Hur använder och påverkar vi naturen där vi bor och globalt?
Vilka är våra naturresurser? Befolkningsökningen och vår moderna livsstil innebär att vi förbrukar en alltför stor del av de resurser som står till buds. Hoten mot vår planet tas upp, men här ges också exempel på vad som görs för att vända utvecklingen och vad var och en av oss kan bidra med.
Vad använder vi djur till? Vi äter dem, har dem till sällskap, till medicinska försök och mycket annat.
Hur omformar vi våra kroppar? Vi tatuerar och plastikopererar oss, färgar håret och bygger muskler på gym. Detta och mycket mer tas upp i utställningen Vår natur.
Målgrupp från åk 4 och uppåt

Foto: Jenny Eliasson/Malmö Museer

Med tonvikt på historia

Vetenskapshyllan

Foto: Johanna Rylander/Malmö Museer

Tycho Brahe var astronom och observatör studerade och
kartlade hur himlakropparna rörde sig. Han blev mycket berömd och hans arbete ledde till en helt ny världsbild. Mårten Triewald var vetenskapsmannen som introducerade ångmaskinen till Sverige. På Vetenskapshyllan finns hans unika samling instrument. Carl von Linné beskrev och katalogiserade växter under 1700-talet. Hans katalogisering används än idag och utställningen ger en inblick i Linnés tid och syn på naturen. I utställningen Smart visas 32 skånska uppfinningar som är till stor nytta för människan. Allt från tandpetare och spettkaksjärn till banbrytande medicinska och tekniska uppfinningar som pacemaker och nanoteknik.      
Målgrupp åk 4 – gymnasiet. Tillfälligt obokbar pga ombyggnad.

Mellan depression och världskrig

(14 april 2018–31 december 2019)
En utställning om den sociala, ekonomiska och politiska utvecklingen i Sverige och Malmö under decenniet före andra världskriget och som visar på tydliga kopplingar mellan dåtid och nutid.
Målgrupp gymnasiet.

Drömmar om Hollywood

(14 april 2018–31 december 2019)
På 30-talet var det för många en ouppnåelig dröm att klä sig i glittrande aftonklänning, dricka champagne och dansa i balsalar. Men drömma kunde alla, och Hollywoodfilmen gav näring till dessa drömmar. 30-talets mode för aftonklänningar, med inslag av vardags och fritidsplagg ur Malmö Museers samlingar.
OBS! Visas i kombination med The Mexican Suitcase och Mellan depression och världskrig.
Målgrupp gymnasiet.

Skapande historia

Vi fokuserar på en tidsepok, t ex forntiden och provar på ett praktiskt hantverk som hör samman med den valda perioden i vår historia.
Målgrupp åk 3–6.

Slottet

Många händelser och livsöden har påverkat slottet Malmöhus från 1400-talet fram till dagens museum. Följ med på en spännande vandring genom slottets många ljusa salar och mörka rum.
För alla åldersgrupper.

På kungens order

Om 1600-talets skånska krig. 1658 blev Skåne svenskt och Malmöhus kom att stå mitt i händelsernas centrum. Hur fördes krig och hur försvarade man sig. Hur var det att byta land på 1600-talet?
Målgrupp från åk 4 och uppåt.

Makt över människor

En utställning om Malmöhus från 1700-talet till idag. Möt livsöden från pestens härjningar, straff och avrättningar, fångars brott och umbäranden i fängelset.
Målgrupp från åk 4 och uppåt.

Brott och straff

Hör om straff och avrättningsmetoder i Malmös historia och besök fångtornet på Malmöhus.
Målgrupp åk 3–9.

Tidernas stad

Det fanns en tid då Malmös fabriker gjorde de största båtarna och de bästa strumporna. Utställningen berättar om Malmös historia från 1850—talet till idag, dess människor i arbete och kamp. Se även utställningens hemsida: www.malmo.se/tidernasstad
Målgrupp från åk 4 och uppåt. Tillfälligt obokbar pga ombyggnad.

Sillrensning och en tur med båten

Ta en tur i vår fiskebåt, besök en hodda och rensa sill. Upplev livet som fiskare på 1900—talet. Säsongsbetonad.
För alla åldersgrupper. Programmet är för tillfället obokbart.

Forntid

Utställningen är under ombyggnad
Till tema forntid kan du ändå boka en pedagog/arkeolog för ett program om förhistoria. Kontakta bokningen för att få veta mer.
Målgrupp åk 2–6.

Medeltid

Utställningen är under ombyggnad
Till tema medeltid kan du ändå boka en pedagog/arkeolog för ett program om medeltiden. Kontakta bokningen för att få veta mer.
Målgrupp åk 4–6.

Välkommen till Sverige

En utställning om människor på flykt och deras längtan efter en framtid i frihet. Om de Vita bussarna och museet som flyktingförläggning.
Läs mer om program och visning här. (pdf, 359.2 kB)
Målgrupp åk 8–9 och gymnasiet.

Visningar utanför museets lokaler

Ebbas hus

Foto: Andreas Rasmusson/Malmö Museer

Malmös minsta museum på Snapperupsgatan. Familjen Olssons hem vid förra sekelskiftet. Det känns som om tiden stått stilla.
För alla åldersgrupper. För tillfället stängt för allmänheten.

Historiska stadsvandringar

Spåren efter medeltiden i Malmö är många. Vi vandrar från Malmöhus genom medeltidens huvudgata till Stortorget och stannar bland annat till vid Kockska gården, Rådhuset och St Petri kyrka.
Målgrupp från åk 3 och uppåt.

Tummelisavandring

Vem var egentligen Tummelisa? Vi går en promenad i slottsparken och lyssnar och tittar på figurerna i H. C. Andersens saga om Tummelisa vid ett antal stopp längs vägen där sagan utspelar sig.
Går att boka maj-september. Kläder efter väder.
Målgrupp barn 4-6 år. Tid ca 60 minuter.

Wowragården

Besök en gård från 1600—talet i Södra Sallerup. Hur levde man som bonde förr i tiden? Titta på spännande föremål, kärna smör och gör senap. Besök kan ske under maj till och med september.
Här kan du läsa mer om Wowragården (pdf, 634 kB).
För alla åldersgrupper. För tillfället stängt för allmänheten.

Samer - ingen isolerad ö

Utställningen Samer - ingen isolerad ö av fotografen Hans Jonsson invigdes på samernas nationaldag 6 februari 2019, och visades för första gången på fjäll- och samemuseet Ájtte i Jokkmokk, i samband med Jokkmokks marknad. Våtplåtsfotografier med personliga porträtt som kan ses som en konstutställning med den samiska kulturen i fokus, men den kan också ses som en dörröppnare för att öka kunskapen om Sveriges urfolk. Visning & samtal i utställningen, ca 1 timme.
Målgrupp åk 7-9 och gymnasiet.
OBS! Utställningen visas på HighCourt, Malmöhusvägen 1 .
16 augusti-17 november 2019.

Senast ändrad: 2019-09-04 16:01