$left
$middle

Skolvisningar på Malmö museum

Boka en visning för din klass eller grupp på Malmö museum! Vi levandegör historia, teknik och natur med en tvärvetenskaplig profil. Du kan också läsa om hur vissa av skolvisningarna är kopplade till läroplanen.

Nedan listas de visningar Malmö museum erbjuder skolklasser.

Du kan även boka visningar för andra grupper.

Med tonvikt på teknik

Från ren muskelkraft till avancerade motorer. Hur används energin i ånga, gas, bensin och elektricitet? Kliv in i teknikens värld!

Ett experimentarium fyllt av spännande aktiviteter på tema vår planet och vår framtid!

Aktiviteterna är samlade kring olika ämnen som jord, ljus och vatten och knyter an till saker vi stöter på i vardagen.

Om du vill kan du boka en pedagog för en kort introduktion för att sedan utforska själv tillsammans med din klass.

Med tonvikt på natur

Boka en visning i vårt Akvarium med en mångfald av djur. Här finner du såväl Nemo och hans vänner från korallreven som fiskar från Öresund och giftormen med världens längsta huggtänder.

Ett rum med riktiga men uppstoppade djur. Om vikten av att ha ett bra skal eller en vacker färgdräkt.

I en förnyad version av den tidigare utställningen Skåne blir till bjuds du in på en lekfull resa från jordens urtid fram till nutid med Skåne i centrum – en resa på 4,6 miljarder år!

Vem är skogens konung? Varför heter det däggdjur? Finns det grisar i skogen? Vi tittar i dioramor på uppstoppade djur och lär oss mer om det svenska naturlivet.

Hur gammal är jorden och hur har livet utvecklats? Vad finns det för djur i vår närhet? Hur använder och påverkar vi naturen där vi bor och globalt? Vilka är våra naturresurser?

Befolkningsökningen och vår moderna livsstil innebär att vi förbrukar en alltför stor del av de resurser som står till buds. Hoten mot vår planet tas upp, men här ges också exempel på vad som görs för att vända utvecklingen och vad var och en av oss kan bidra med.

Vad använder vi djur till? Vi äter dem, har dem till sällskap, till medicinska försök och mycket annat.

Hur omformar vi våra kroppar? Vi tatuerar och plastikopererar oss, färgar håret och bygger muskler på gym. Detta och mycket mer tas upp i utställningen Vår natur.

Hur uppstår och försvinner arter? Lektionen handlar om evolutionsteorin och vi utgår från olika exempel i utställningarna

  • Vår natur
  • Färg Form och Funktion samt
  • Skånska dinosaurier och andra jättegamla djur.

I Akvariet tittar vi på nu levande exempel med fokus på fiskarnas evolution. Hur ser en fisk ut och vad är anledningen till den stora variationen?

Med tonvikt på historia

Ledtrådar är en utställning som handlar om forntiden.

Med hjälp av vardagens redskap och föremål berättar vi om hur människor levde under stenålder, bronsålder och järnålder i det som idag är Malmöområdet.

Vi diskuterar också kring hur vi kan veta det vi vet om forntiden. Vilka spår och ledtrådar hittar vi som kan analyseras och dateras?

Föremålen som visas är med några få undantag hittade i och omkring Malmö – bland annat i samband med undersökningarna inför Öresundsförbindelsen och Citytunneln.

För att förbereda eleverna, gå gärna igenom introduktionen i förväg (powerpoint).

Visningen tar ca 60 minuter.

Vi fokuserar på en tidsepok, till exempel forntiden och provar på ett praktiskt hantverk som hör samman med den valda perioden i vår historia.

Hör om straff och avrättningsmetoder i Malmös historia och besök fångtornet på Malmöhus.

En utställning om människor på flykt och deras längtan efter en framtid i frihet. Om de Vita bussarna och museet som flyktingförläggning.

Tid: En timme guidad visning.

Många händelser och livsöden har påverkat slottet Malmöhus från 1400-talet fram till dagens museum. Vem var Erik som gav staden Malmö dess stadsvapen? Och vem var Frederik som upplevde olycklig kärlek på slottet? Följ med på en spännande vandring genom slottets ljusa salar och mörka rum.

Programmet är för tillfället obokbart.

Ta en tur i vår fiskebåt, besök en hodda och rensa sill. Upplev livet som fiskare på 1900-talet. Säsongsbetonad.

Tycho Brahe var astronom och observatör studerade och
kartlade hur himlakropparna rörde sig. Han blev mycket berömd och hans arbete ledde till en helt ny världsbild.

Mårten Triewald var vetenskapsmannen som introducerade ångmaskinen till Sverige. På Vetenskapshyllan finns hans unika samling instrument.

Carl von Linné beskrev och katalogiserade växter under 1700-talet. Hans katalogisering används än idag och utställningen ger en inblick i Linnés tid och syn på naturen.

I utställningen Smart visas 32 skånska uppfinningar som är till stor nytta för människan. Allt från tandpetare och spettkaksjärn till banbrytande medicinska och tekniska uppfinningar som pacemaker och nanoteknik.

Om 1600-talets skånska krig. 1658 blev Skåne svenskt och Malmöhus kom att stå mitt i händelsernas centrum. Hur fördes krig och hur försvarade man sig. Hur var det att byta land på 1600-talet?

En utställning om Malmöhus från 1700-talet till idag. Möt livsöden från pestens härjningar, straff och avrättningar, fångars brott och umbäranden i fängelset.

Visningar utanför museets lokaler

Efter en kort introduktion i Nya Skolan vandrar vi i skog och park för att uppleva vad årstiden bjuder på. Kopplingar till ekosystemtjänster och ekologi görs under vandringen.

Efter vandringen samlas vi kring en öppen eld med möjlighet att grilla er medhavda lunch. Efter lunchen finns möjlighet till praktiska aktiviteter anpassade efter årstiden och önskemål. Kläder efter väder.

Tid: ankomst cirka 09.30 och avresa cirka 13.30.

Spåren efter medeltiden i Malmö är många. Vi vandrar från Malmöhus genom medeltidens huvudgata till Stortorget och stannar bland annat till vid Kockska gården, Rådhuset och St Petri kyrka.

Vem var egentligen Tummelisa? Vi går en promenad i slottsparken och lyssnar och tittar på figurerna i H. C. Andersens saga om Tummelisa vid ett antal stopp längs vägen där sagan utspelar sig. Kläder efter väder.

Tid: Cirka 60 minuter. Går att boka maj–september.

Kontakta oss

Malmö museum

Telefon:
040-34 44 00
Postadress:
Malmö museum Malmö stad 205 80 Malmö
sv