Publicerad 2018-11-14 14:44

Senast uppdaterad 2019-03-11 11:46

Bergman på modet

Från Sommarnattens leende. © 1955 AB Svensk Filmindustri

Från Sommarnattens leende. © 1955 AB Svensk Filmindustri

Nu visar Malmö Museer utställningen Bergman på modet - kvinnoroller och kostymer. Se kostymer från filmerna, kostymbilder, stillbilder från filmer och familjebilder från filmskaparens uppväxt!

Foto: Louis Huch, bearbetning Ed Shepp © AB Svensk Filmindustri (SF)

Foto: Louis Huch, bearbetning Ed Shepp © AB Svensk Filmindustri (SF)

Bergman på modet knyter an till de filmer av Bergman som utspelar sig under det sena 1800-talet och tidigt 1900-tal. I Ingmar Bergmans rika filmproduktion är det oftast kvinnorna som står för färgen. ”Bergmankvinnan”, som är flera olika karaktärer, presenteras i utställningen genom utvalda kostymer från filmerna.

Med hjälp av kostymerna, bevarade kostymskisser och stillbilder från filmerna ges en koncentrerad bild, dels av det textila hantverket i dräkterna, dels av filmernas kontext och tillblivelse. Besökaren möter också Bergman som person och filmskapare.

Utställningen visas på Slottsholmen mellan 17 november 2018 och 28 april 2019. Den visas på museets andra våning samt inne i slottet. Den del som visas i slottet nås endast via trappor.

Bergman på modet kommer från Hallwylska museet, och är en del av firandet av Ingmar Bergman som föddes för hundra år sedan.