Publicerad 2019-07-05 09:00

Senast uppdaterad 2019-07-05 09:12

Glimtar av samtiden i Medeltidssalen

Man håller barn. Foto © Matso Pamucina / Malmö Museer.

Foto © Matso Pamucina / Malmö Museer.

I sommar kan du besöka utställningen ”Malmö Museer dokumenterar samtiden”. Utställningen rymmer både stort och smått, från prisbelönt flyktingdokumentation till material från minnesplatsen för den svan som sköts i Malmö under våren.

Under hösten 2015 började den stora flyktingströmmen, på bara en månad sökte 36 726 människor asyl i Sverige. Detta dokumenterades av Malmö Museer tillsammans med Kulturen, Regionmuseet Kristianstad och Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet och har belönats med priset Årets samtidsdokumentation. Glimtar av Flyktingdokumentationen, som i sommar visas i Medeltidssalen, berör olika sidor av flyktingskap och integration, volontärarbete och aktivism.

Nu river vi Barsebäck! är Jenny Eliassons fotodokumentation som belyser det okända arbetet med nedmontering av ett kärnkraftverk. Dokumentationen ger allmänheten insyn i miljöer som de annars inte har tillgång till. Nu river vi Barsebäck! lyfter stora frågor om energiförsörjning och klimataktivism.

Den allra nyligaste dokumentationen i utställningen är Den skjutna svanen, med insamlade teckningar, meddelande och till och med ägg från minnesplatsen vid svanens häckningsplats intill kanalen i Malmö.