Publicerad 2019-11-15 08:46

Senast uppdaterad 2019-11-15 10:15

UrMAX – ljuset från Lund

UrMAX - ljuset från Lund

Varmt välkommen på vernissage för utställningen UrMAX – ljuset från Lund. I utställningen visas UrMAX upp, en elektronaccelerator som skulle skrotas på 1960-talet men istället skänktes till Malmö museer och som senare blivit ett historiskt guldkorn.

Elektronacceleratorn UrMAX är en liten men 1,3 ton tung elektronaccelerator som blivit ett historiskt guldkorn. Istället för att skrotas under 1960-talet skänktes den till Malmö Museer. Då anade man inte att det var fröet till den explosiva utvecklingen av synkrotronljusforskningen i Lund. Nu visas UrMAX upp i en utställning i Studiecentrums lokaler på Lunds Tekniska Högskola.

– Alla stora innovationer och banbrytande forskningsresultat har en gång börjat i en liten skala. Idag är MAX IV Sveriges största forskningsinfrastruktur och världens ljusstarkaste synkotronanläggning. Det handlar om väldigt avancerad forskning som för mig är en utmaning att förstå och begripa. Därför är väldigt angeläget och roligt att vi får möjlighet att berätta hur det en gång började genom att ställa ut UrMAX. Vi gör detta tillsammans med Bevarandegruppen vid LTH som består av de professorer som påbörjade denna innovation, säger Samuel Thelin, intendent på Malmö Museer.

Den 20 november klockan 17 blir det vernissage för utställningen i lokalerna på LTH.

– Det blir ett späckat program med tal både från Malmö Museers chef Mats Fastrup och representanter från Bevarandegruppen. Sång av medlemmar från Lunds studentsångare utlovas och så bjuds det på tilltugg, berättar Samuel.

Vernissage

Vernissage: 20 november klockan 17.00

Adress: Studiecentrum, Lunds Tekniska Högskola, John Ericssons väg 4, Lund.


Utställningen visas 20 november 2019 till 20 maj 2020.


Utställningen är ett samarbete mellan Malmö Museer, Bevarandegruppen vid Lunds Tekniska Högskola och utställningsproducent Lotta Elmros med finansiering av Thora Olssons stiftelse.