$left
$middle

Militär och vapen

Stora delar av samlingen kan knytas till Malmö Garnisons historia. Föremålen överlämnades till Malmö museum när Kronprinsens husarregemente, med anor från 1700-talet, lades ner 1927.

Föremål från Kronprinsens husarregemente

I samband med att de gamla regementsbyggnaderna revs, kom ytterligare föremål in till museet 1958-1959.

Från Kronprinsens husarregemente finns en samling uniformer med tillbehör, blankvapen och handeldvapen, hästmunderingar, porträtt av regementschefer och officerare, oljemålningar och teckningar, hederspriser samt prispokaler som regementets officerskår vunnit vid olika tävlingar. Det finns även annan militär utrustning som kokvagnar, transportkärror och en underofficerskantin modell 1898.

Uniformer och vapen

Regementets soldater har alla burit en husaruniform. Den bestod av en blå dolma med bröstsnören i guld och guldtofsar vid de yttre knappraderna med viss variation av antalet snören genom åren. Till exempel hade uniformen av modell 1895, 10 bröstsnören med öglor i stället för tofsar. Attila, dolma och käppi - alla är de namn på uniformsdelar som man hittar i Kronprinsens samling. Det finns även uniformer, uniformsdetaljer och arbetsredskap för regementets läkare och veterinär.

Utökning av samlingen

Under åren har samlingarna utökats framförallt genom gåvor och i enstaka fall även genom inköp. Därför innehåller militärsamlingen uniformer och tillbehör från flera olika regementen och vapenslag främst från senare hälften av 1800-talet fram till 1960.

År 1973 fick museet till exempel en stor donation militaria med flera hundra objekt från en privat samlare, mycket lösa uniformspersedlar som axelklaffar och epåletter.

År 1993 köpte museet in en uniform som består av byxor, dolma (vapenrock), kappa och kask med plym till samlingarna, eftersom den hade burits av den siste chefen över Kronprinsens husarregemente överste Carl-Axel Braunerhjelm.

Vapensamlingen

Vapensamlingen består av en stor samling blankvapen som svärd, värjor, floretter, rapirer, sablar, bardisaner och hillebarder- de äldsta från 1500-talet - och handeldvapen som gevär, pistoler och revolvrar.

Det finns armborst med elfenbensinläggningar från 16- och 1700-talen, antagligen använda som jaktvapen och handeldvapen, pistoler och bössor från 16- 1700-talen som visar tidens tre avfyrnings anordningar, luntlås, hjullås och flintlås.

Dessa äldre eldvapen och armborst är intressanta ur en teknisk synvinkel men dekoren med inläggningar av elfenben och etsade och graverade orneringar gör att de även har ett konstnärligt värde.

Kontakta oss

Nina Wiklund

Titel:
Museiintendent
Mobiltelefon:
0728-877575
sv