Visningar och program

Malmö Museer erbjuder arrangemang och visningar av olika slag. På den här sidan hittar du de arrangemang som är öppna för allmänheten.

Om inget annat anges:

  • Programmen ingår i entréavgiften till Malmö Museer.
  • Ingen föranmälan men begränsat antal platser, först till kvarn. Om förbokning krävs står det angivet i texten.

Vårprogram 2020

Äldre bild på armbandsur.

Armbandsurens tidiga historia

Kommendanthuset 19 januari klockan 14. Fri entré!

Föredrag om armbandsurens tidiga historia från sent 1800-tal fram till 1920-talet. Föreläsare är Peter Borgelin från De gamla urens vänner i Malmö. Han beskriver även några av de utställda armbandsuren på temat Svenska armbandsur i ”Tick tack – en utställning om klockor och tid” som visas på Teknikens och Sjöfartens hus.

Liten modellubåt i monter.

Foto: Matilda Thulin.

Under ytan

Kommendanthuset 26 januari klockan 14. Fri entré!

Kom och lyssna på den spännande historien om när Sverige 1909 köpte ubåten Hvalen som tillverkats på varvet Fiat-San Giorgio i Italien. Föreläsare är veteranubåtsman Hans ”Ubåts-Hasse” Carlsson. Föredraget handlar även om museiubåten U3, dess historia och hur det var att arbeta ombord på den.

Bild från filmen Antropocen.

Foto: Edward Burtynsky

Film & samtal på Panora: Antropocen-Människans epok

Biograf Panora 15 februari klockan 15. Biljettpris 120 kronor.

I anslutning till öppnandet av utställningen Antropocen visas filmen Antropocen-Människans epok på biograf Panora. Konstnärerna/regissörerna håller ett samtal med publiken efter filmen.

Solur med kompass. 1700-tal. Foto: Jenny Eliasson

Solur med kompass, 1700-tal. Foto: Jenny Eliasson

Tidmätningens historia

Kommendanthuset 23 februari klockan 14. Fri entré!

Tidmätning har förekommit sedan den mänskliga civilisationen uppstod. Vilka hjälpmedel fanns förr och hur är det nu? Vad var syftet med, på vilket sätt och varför indelades tiden i bestämda perioder.

Kanon

Det skånska kriget

Kommendanthuset 8 mars klockan 14. Fri entré!

Föredrag om det skånska kriget på 1670-talet. Om hur Sverige, genom en serie storpolitiska händelser, drogs in i den blodigaste konflikten någonsin på svensk mark. Föreläsning av Dino Helmefalk statsvetare, historiker och grundare av podcasten Vår Blodiga Historia.

Modeller och noveller

Kommendanthuset 25 mars klockan 17-cirka 18:30. Fri entré!

Samtal om hur bilden av framtiden, med förändrade ekosystem, höjning av havsnivån och torka, skildras i tre skönlitterära verk. Forskningen kan, genom avancerade datormodeller, på ett övergripande sätt berätta om hur växtlighet, djurliv, temperatur, nederbörd och torka kommer att se ut på olika platser i världen under de kommande hundra åren. Genom skönlitteraturen kan framtidens platser och människor, genom fantasins kraft, bli levande.

Visning och workshop: Antropocen

Teknikens och Sjöfartens hus 19 april klockan 13-cirka 15:30.

Människan är främsta orsaken till jordens permanenta planetförändring. I utställningen Antropocen visar konstnärerna hur mänskligheten förändrat planeten för alltid. Visningen följs av ett gemensamt samtal kring de svåra ämnena samtidigt som vi handarbetar. Forskning visar att handarbete i grupp är ett bra sätt att föra människor samman för att skapa dialog. Ta med ditt handarbete eller prova på dagens slöjdtema på museet; tovning. I samarbete med Lunds universitet.

Soluret i Södra Sallerup.

Soluret i Södra Sallerup.

Malmöurmakare

Kommendanthuset 26 april klockan 14. Fri entré!

Visste du att det fanns mekaniska ur i Malmö redan på 1400-talet?Föredrag om klensmedernas tidiga verksamhet och urmakarna som tog vid därefter fram till 1900-talet. Föreläsare Staffan Sjunnesson, från De gamla urens vänner i Malmö, berättar om ett antal utvalda urmakare och ur som är representerade i ”Tick tack – en utställning om klockor och tid” som visas på Teknikens och Sjöfartens hus.

Insektshotell. Foto: Colourbox

Insektshotell.

Workshop: Bihotell och bivaxduk

Kommendanthuset 10 maj klockan 14. Fri entré!

Bygg ett bihotell och lär dig att tillverka egna bivaxdukar. Dagens vildbin har svårt att hitta någonstans att bo. Hjälp bina att hitta hem, bygg ett enkelt bihotell. Bivaxdukar är ett mer hållbart alternativ till plastfolie som kan användas om och om igen under många år. Ta gärna med en egen kökshandduk att göra bivaxduk av. Workshopen görs i samarbete med FRÖN.

Antropocen ur ett fotografiskt perspektiv

Kommendanthuset 17 maj klockan 14. Fri entré!

Föredrag om utställningen Antropocen utifrån ett fotografiskt och konstnärligt perspektiv. Föreläsare: Moa Petersén universitetslektor vid institutionen för kulturvetenskaper.

Fågelsånger

Fågelsånger

Slottsholmen, Danska trädgården (ingång genom restaurang Wega), 24 maj klockan 14. Fri entré!

Sjung in sommaren med kören Capella Hospitalis som framför sånger på temat fåglar. Välkommen att sjunga med!

Senast ändrad: 2019-12-19 15:27