Eva Remaeus 1950 - 1993


Skådespelare och sångare

Skorna pekar mot tidigare SVT-huset Jägersro


Under uppväxten i Malmö sjöng Eva Remaeus i körer och efter gymnasiet började hon läsa Drama-Teater-Film i Lund. Där bildade hon 1972 Musikteatergruppen Oktober tillsammans med bl.a. Henric Holmberg och Ninne Olsson och gruppen var mellan 1973 och 1978 verksam i Malmö. Oktobers nationella genombrott kom genom teaterföreställningen ”Sven Klangs kvintett” som också filmatiserades 1976, med Eva Remaeus i rollen som vokalisten Gunnel.
Eva Remaeus var aktiv i storsatsningen Tältprojektet 1977 som leddes av grupperna Oktober, Nationalteatern och Narren, föreställningen ”Vi äro tusenden” är en milstolpe i den svenska progressiva teater- och musikrörelsen. Där gjorde Eva Remaeus flera roller, bland dem dans- och sångrevynumret ”Glädje till varje pris (Kreuger-Göring Tangon)”, senare i karriären spelade hon Sally Bowles i ”Cabaret” på Örebro Länsteater.
Mest känd och älskad av flera generationer barn blev Eva Remaeus genom barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” 1973 med Magnus Härenstam och Brasse Brännström. Serien producerades och spelades in av SVT Malmö och är en av de mest sedda barnprogrammen i svensk tv-historia. Eva Remaeus var engagerad i människorätts- och fredsfrågor och hon var under en period programledare för ”Världsmagasinet” på SVT.

Kuriosa /
I filmen ”Sven Klangs kvintett” sjunger Eva Remaeus flera jazzstandards med svenska texter bland dem ”Whispering (Viska i mitt öra)”. I avsnittet om bokstaven E av ”Fem myror” sjunger Eva med schlagerröst fram siffrorna 1 – 20.


Senast ändrad: 2014-06-26 09:41